Svømning

Fællesskab i åbent vand

I Nøddebo hopper en flok gutter i Esrum Sø. Det har de gjort gennem et par år. Det er et særligt fællesskab med hygge og sammenhold, og de har sågar hjulpet en af deltagerne med at lære at svømme crawl.

Det er ofte tilfældigheder, der fører til dannelsen af særlige relationer. Sådan er det også med Lars, Torben, Mads og Bo. De svømmer ofte sammen i Esrum sø, men det var tilfældigheder, der bragte de fire sammen.

Lars Mølgaard fortæller, at det var et gensyn på nettet mellem ham og Torben Schmidt Hansen, der satte gang i svømmeriet. De to havde gået i skole sammen siden 1. klasse, og Lars syntes at det var interessant med den svømmetur Torben tog i Gudenaaen. Det ene ord tog det andet og pludselig skulle de to gamle skolekammerater svømme natsvømning i Esrum sø.

Det er jo super at komme ud og smage noget andet end klor vand og se på bunden. Dér er fisk og dér er græs. Det giver ligesom en ekstra dimension på svømmeturen.

Lars fortæller: ”Så var det vi så det arrangement med nat-svøm, og så sagde jeg bare, skal vi ikke svømme det? Nu har jeg meldt mig til sagde Torben 10 minutter senere!... Der havde jeg så ikke liige overvejet, at det skulle gå så hurtigt... men ja, så startede vi med at svømme åbent vand der. Sammen.”

Nu skal der trænes

Torben slår det hen: ”Det var jo bare et enkelt arrangement.” Men en tradition var startet og så begyndte kammeraterne at mødes i en svømmehal hver lørdag. Alt var fred og gammen indtil Torben fik en god ide.

”Op omkring jul foreslog jeg så, at vi skulle tilmelde os Gudenaaen, det har så været 2018, for det synes jeg var et skægt arrangement.” Den var Lars og de andre sådan set med på, men Lars mente, at så skulle der trænes! ”… og der havde jeg så ikke lige forstået, hvad det betød.” Griner Torben, og fortsætter: ”Men det betød altså, at vi én gang om ugen fik tilsendt et træningsprogram på ca. 2½ til 3 km., som så skulle være gennemført en 2-3 gange inden vi mødtes igen den næste lørdag.

”Jeg tror aldrig jeg har svømmet så meget som før, men der i ’18-’19, der tror jeg, jeg svømmede 4-500 km. Og vi var så oppe og svømme i Gudenaaen, og det var en fantastisk oplevelse!”

Crawl? Den fikser vi!

Det er ikke kun trænings-mængden sådan en flok midaldrende mænd kan peppe hinanden op til at øge. Faktisk har de lært Mads Hansen at svømme crawl. Noget han ikke kunne inden han begyndte at svømme med.

De havde god tålmodighed, og nu kan jeg da sådan nogenlunde svømme crawl.

Selv fortæller han: ”Jeg kom med på en meget, meget sen badebillet. Jeg kendte Torben gennem Land Rover, og så havde jeg været på en længere rejse og kom så hjem, og var begyndt at få sådan lidt ondt i ryggen.

Så siger Torben: 'Du skal op og svømme sammen med mig, det er super godt. Jeg svømmer sammen med nogle andre.' Og jeg sagde til ham: 'Torben, jeg kan godt svømme brystsvømning og sådan noget, men det der crawl, det har jeg sgu' aldrig rigtigt fået lært.'

'Nej, nej, men det lærer vi dig!' svarede han.” Og Mads fortsætter

Så kan jeg bare huske, at jeg var i svømmehallen, og skulle svømme nogle baner der, og de andre har nok tænk, 'Hold kæft en idiot Torben har slæbt med.' Men de havde god tålmodighed, og nu kan jeg da sådan nogenlunde svømme crawl.” Men det sluttede ikke der.

”Der gik ikke længe, så sagde de andre: 'Når nu du kommer og svømmer om lørdagen, så skal du også spinne om onsdagen! Og inden jeg fik set mig om, så skulle vi også cykle om lørdagen. Men det er meget hyggeligt. Selvom jeg stadigvæk synes det er lidt koldt at svømme ude her om foråret.”

Åbent vand er noget særligt

Bo Rejnholt blev en del af svømmegruppen, fordi han og Lars har kendt hinanden siden slutningen af 80’erne. De har faktisk også svømmet sammen i en årrække, men ikke i åbent vand.

Bo fortæller: ”Jeg tog med op til det der arrangement, hvor Lars og Torben svømmede sammen om natten. Bare for at kigge, men så tænkte jeg, at det skulle jeg da prøve. Og så gik jeg ud og investerede i en billig våddragt, og så har vi sådan set svømmet siden, og det er super fint.”

Til slut falder snakken på selve naturoplevelsen ved åbent vand-svømning. Der er enighed blandt gutterne, at åbent vand er noget særligt.

Det er rigtig dejligt at ligge og svømme i en svømmehal, men det er bare en helt anden oplevelse i vandet, når du er udenfor.

Som Lars siger: ”Det er jo super at komme ud og smage noget andet end klor vand og se på bunden. Dér er fisk og dér er græs, og når det nu er mørkt engang imellem, eller hvis vandet er sort, så når man også lige at tænke ’er der nu noget dernede?’ Det giver ligesom en ekstra dimension på svømmeturen.”

Og Torben supplerer: ”Det er rigtig dejligt at ligge og svømme i en svømmehal, men det er bare en helt anden oplevelse i vandet, når du er udenfor.”