Svømning

Udstyr til svømmetræning

Læs om det udstyr vi anbefaler at du benytter, når du skal træne din svømning.

Alt udstyr, som du kan bruge i din svømmetræning skal hjælpe til at gøre dig bedre til at svømme crawl. Det skal ikke gøre dig stærkere i armene eller stærkere i benene, eller på den måde hjælpe med noget fysiologisk. Så alt hvad du laver med udstyr, alle de teknikøvelser, som gør brug af udstyr, det har ét formål, at gøre dig bedre teknisk, så du dermed bliver bedre til at svømme crawl.

Svømmebriller

Det vigtigste for, at du kan lære at svømme crawl rigtigt, er selvfølgelig, at du kan se noget. Derfor er svømmebrillerne det allervigtigste hjælpemiddel i svømning.

Det, der er vigtigst, er, at de passer ved øjnene. Hvis brillerne passer ved øjnene, så er det nærmest lige meget hvor meget du strammer dem. Så find et par briller, der passer dig ved øjnene. Du skal have et par briller på, som passer dig, som er behagelige at have på, og hvor du ikke hele tiden er irriteret over, at de dugger til, eller ikke passer ved øjnene.

Dit valg af svømmebriller kan også afhænge af, hvilken form for svømning, du skal bruge dem til. Skal svømmebrillerne bruges til bassinsvømning, så kan det være en fordel med en mindre model, der sidder tæt til ansigtet. Skal derimod du bruge svømmebrillerne til svømning i åbent vand, så kan større svømmebriller være en fordel, da de sikrer bedre udsyn.

Har du mulighed for at prøve modellen inden du beslutter dig, er det en fordel, da svømmebrille-type og pasform ofte opleves meget forskelligt fra svømmer til svømmer.

Svømmefødder

Svømmefødder er gode, når du skal fokusere på dit armtag og din kropsposition. Svømmefødder hjælper dig med at holde en ordentlig fart, så du ikke går i stå i vandet mens du fokuserer på det tekniske.  Det er nemlig netop når du arbejder med teknikken, at du kan have svært ved at holde tempoet, og svømningen bliver så langsom, at du ikke har mulighed for at holde en ordentlig og naturlig position i vandet.

Rigtig mange svømmere, bruger en standard svømmefod, som findes i stort set enhver svømmehal. De er gode, for de tilpasser sig foden rigtig nemt, du skal bare sørge for at finde en størrelse, der passer. De giver god fremdrift og de er skånsomme ved fodleddet.

Du kan også vælge Zoomers. Zoomers er korte finner, der ofte er lavet af et kraftigere gummimateriale end de traditionelle, lange finner. Denne type indgyder til et mindre og mere effektive benspark end, hvis du bruger de traditionelle lange finner, som ofte giver relativt megen fremdrift ved selv små bevægelser med fødderne. Zoomers er ikke vanskelige at bruge, men de stiller større krav til korrekt udførte benspark, end de ofte blødere, lange finner.

Snorkel

En snorkel er det absolut bedste stykke udstyr, når du ønsker at forbedre din kropsposition i vandet. Når du bruger en snorkel til svømning, fjerner du nemlig den del af din svømning, hvor du skal dreje hovedet for at trække vejret. Du kan derfor holde en stabil kropsposition hele tiden.

En snorkel er også god, hvis du skal lave meget bentræning med en svømmeplade. Her vil du ofte svaje i ryggen, når du skal trække vejret, men med en snorkel, kan du holde hovedet under vand. Det giver dig mulighed for at træne dit benspark uden at ødelægge din position i vandet.

Et par forbehold

Der findes også hjælpemidler, som ikke kan anbefales uden forbehold. Disse er:

Håndplader

Håndplader kan godt bruges af personer, der er i gang med at lære at svømme crawl. Især den type, der kaldes finger-padles, har god effekt. Fingrene og den forreste del af hånden skal være dækket, for at opnå den rette fornemmelse, når du trækker gennem vandet, men så får du til gengæld også god feedback på, om du har ordentligt fat i vandet gennem hele din armcyklus.

Hvis du gerne vil være bedre til at svømme crawl, skal du ikke bruge de store håndplader. For mange, og det gælder alle begynder-svømmere og svømmere, hvor teknik, balance og vejrtrækning ikke fungerer nogenlunde optimalt, er håndplader i bedste fald kun med til at gøre dig ringere, og i værste fald med til at give dig skader.

Crawl med håndplader er det samme som styrketræning i vand, men gør du det forkert, bliver du kun stærk i at udføre en forkert bevægelse. Og det vil sige, at når du tager håndpladerne af igen, er du ikke blevet en bedre svømmer. Måske tværtimod.

Det er derfor et hjælpemiddel, der skal bruges med forbehold.

Bensparksplade

Generelt kan det ikke anbefales at træne crawlben med en plade, hvis du er i færd med at lære at svømme crawl. Pladen giver dig lidt kunstig opdrift og den stabiliserer din hofte, så det bliver sværere for dig at rotere. Og så bliver du ikke bedre til at svømme crawl.

Har du fx problemer med at få benene højere op mod vandoverfladen i crawl, bør du arbejde på en bedre balance fremfor at bruge energi på isoleret bensparks-træning. Bensparket står nemlig for en forsvindende lille del af fremdriften. Det er i virkeligheden din balance, der skal sørge for, at dine ben ligger højt i vandet og følger overkroppen.

Er du optaget af et bedre benspark i svømningen, er det meget bedre at øve bensparket med zoomers eller svømmefødder.