Svømning

Sikkerhed i åbent vand

Uanset om du er begynder, øvet eller rutineret åbent vand-svømmer, så skal du have fokus på sikkerheden, når træningen flyttes fra bassin til åbent vand.

I svømmehallen skal du som svømmer følge de retningslinjer for sikkerhed, som svømmehallens professionelle personale har fastlagt. I åbent vand har du kun dig selv og din svømmemakker at bekymre dig om – til gengæld er sikkerheden helt jeres eget ansvar.

Vi anbefaler at du nøje sætter dig ind i følgende 5 råd til sikker åbent vand-svømning:

  1. Gå aldrig alene i vandet - Når du svømmer i åbent vand, er det vigtigt at tænke på din egen og andres sikkerhed. Svøm aldrig alene men altid sammen med en makker. Når I er flere, kan I holde øje med hinanden og reagere hurtigt, hvis noget går galt. Det giver større sikkerhed for alle.
  2. Læs vinden og vandet - Brug dine øjne og din sunde fornuft, før du svømmer. Tjek vandets dybde og strømforhold og hold øje med vindens retning. Ved fralandsvind er der øget risiko for brandmænd. Ved pålandsvind er der øget risiko for revlehuller med kraftig udstrømning.
  3. Start roligt - Er du åbent vand-begynder, bør du finde et sted, hvor du kan bunde, og hvor vandforholdene er rolige. Det er vigtigt at starte med en situation du kan overskue - øvelse kommer med tiden. Husk altid at give besked til familie, bekendte eller andre om at du og din svømmemakker er taget ud i for at svømme i åbent vand.
  4. Lær ruten at kende - Åbent vand kan være fuld af overraskelser, derfor er det godt at være opmærksom på lokale forhold, herunder redningsvej og redningsvejsnummer, tilstedeværelse af livreddere og flag i toppen af livreddertårnet. Er der trafik på vandet? Hvordan er bundforholdene? Er der moler eller høfder, som påvirker strømmen? Læs altid strandens oplysningsskilt, hvis sådan et forefindes.
  5. Hold øje med hinanden - Hold dig tæt ved din svømmemakker, så I hele tiden kan se hinanden. Så kan I hver især gribe ind, hvis én af jer kommer i problemer. Selv øvede svømmere, der svømmer godt i en svømmehal, kan komme i vanskeligheder i mødet med havets strøm og bølger. Hold derfor godt øje med hinanden.

Fokus på sikkerhed

Svøm med en havtaske

Svøm med en havtaske

Få styr på strømmen

Få styr på strømmen

Svøm sikkert i åbent vand

Svøm sikkert i åbent vand