Svømning

Guide til valg af våddragt

Størrelse og tykkelse er de to vigtigste parametre, når du skal kigge efter en ny våddragt. Derudover er det vigtigt, at våddragttypen er tilpasset den aktivitet, du ønsker at dyrke. En dyr surf våddragt af god kvalitet og med god pasform, er ikke nødvendigvis et godt valg, hvis du skal bruge dragten til at svømme i.

Vandmolekyler leder energi (varme) 25-40 gange hurtigere sammenlignet med luftmolekyler. På en forårsdag med 15 graders varme, kan du sandsynligvis sagtens være komfortabel udendørs med jeans og en skjorte, hvorimod du sandsynligvis vil begynde at fryse inden for få minutter, hvis du svømmer i 15 grader varmt vand. Derfor er en våddragt essentiel for enhver, der ønsker at svømme i åbent vand i længere tid.

Det vil altid være en god ide at få hjælp af en forhandler til at finde den rette våddragt og størrelse. Nogle af de ting du bør overveje er:

  • Hvordan er din kropsbygning og fysisk?
  • Hvordan er vejret og vandtemperaturen, hvor du oftest svømmer?
  • Hvor længe er du i vandet? Og hvor følsom er du overfor kulde?
  • Hvor meget er du villig til at betale?

Har du tænkt over ovenstående på forhånd, vil du have et veldefineret udsnit af dragter at kigge på, så du ikke bliver overvældet af udbuddet.

Læs videre nedenfor: Her går vi i dybden med nogle af de vigtigste elementer ved valg af våddragt.

Tykkelse af våddragt

Til at starte med skal du overveje, hvor og hvornår, du primært kommer til at svømme i våddragten. Både afkøling og overophedning skal undgås, når du svømmer i åbent vand, og våddragtens tykkelse påvirker både termiske egenskaber og fleksibilitet.

Våddragter er ikke beregnet til at holde dig helt tør. Neopren er lavet af små lukkede celler, der er fyldt med luft, som isolerer mod det kolde vand. Jo tykkere neopren, desto varmere dragt, fordi den har mere varme-isolering.

Når du vælger våddragt, skal du sørge for, at du finder en dragt med den rette balance mellem tykkelse og fleksibilitet. Hvis du er i tvivl, skal du dog vælge den varmere og tykkere våddragt. Du mister lidt fleksibilitet men har lidt flere kræfter mens du bevæger dig, og du vil kunne svømme en lidt længere tur uden at blive nedkølet.

Risikoen for skader er også lavere med en lidt varmere våddragter. Muskler, ledbånd og sener opvarmes og er derfor mere fleksible.

Værd at bemærke: Jo tykkere neopren, desto varmere og mindre fleksibel er våddragten.

Våddragtens tykkelse måles i millimeter, repræsenteret med to eller tre tal adskilt med en skråstreg fx 3/2 mm eller 6/5/4. Det første tal repræsenterer tykkelsen af ​​neopren i overkropsområdet, det andet tal repræsenterer tykkelsen af ​​neoprenet i ekstremiteterne (eller bare benene, hvis der er et tredje tal), og det tredje tal (hvis til stede) repræsenterer neoprenen tykkelse i armene.

Den tykke neopren bruges til din overkrop for at opretholde din overkropsvarme. Din kernetemperatur er vigtig at vedligeholde for at forhindre hypotermi. Den tynde neopren bruges til ekstremiteterne. Således benyttes den tykke neopren, hvor du har brug for mindre fleksibilitet (din kerne), og den tynde neopren bruges, hvor din krop konstant er i bevægelse (arme og ben).

Våddragttykkelse og vandtemperatur

Her en guide til våddragttykkelse og tilbehør i forhold til vandtemperaturen:

Vandtemperaturer Våddragt tykkelse
>22 ˚C Våddragt ikke nødvendig
19-22 ˚C 2mm kort våddragt
17-20 ˚C 2 mm heldragt
13-18 ˚C 3/2 mm heldragt
10-14 ˚C 4/3 mm heldragt + 3 mm støvler/sokker + badehætte. Evt. neoprenhætte og 2-3 mm handsker
8-12 ˚C 5/4 mm heldragt + neoprenhætte + 5 mm støvler/sokker + 3-5 mm handsker. Er du nybegynder anbefales det, at du kun svømmer meget korte distancer ved disse temperaturer.
< 8 ˚C 6/5 mm heldragt med hætte + 5 mm handsker + 5-7 mm støvler/sokker. Er du nybegynder bør du ikke svømme i åbent vand ved temperaturer under 8 ˚C

Bemærk at skemaet er vejledende, og der vil altid forekomme afvigelser. Det vigtigste er at du lytter til din krop, når du er i vandet. Gå op ved det mindste ubehag.

Ud over vandtemperaturen skal du overveje følgende:

  • Lufttemperatur
  • Vindhastighed
  • Din følsomhed for at blive kold
  • Aktivitetsniveau

Bemærk: Ved kolde lufttemperaturer, mere vind, aktivitet med mindre bevægelse, eller hvis du let bliver kold, skal du overveje en tykkere våddragt. Dette er generelle temperaturretningslinjer. Mange mærker leverer deres egne temperaturanbefalinger, der kan afvige lidt fra dem der er anført ovenfor.

Våddragtstørrelse og pasform

Når du skal vælge den rette størrelse våddragt, kan du med fordel benytte den størrelsesguide, som ofte vil være at finde for hvert våddragtmærke. Er du mellem størrelser, skal du som udgangspunkt gå efter det lave tal, da det er bedre at have en våddragt, der sidder lidt for stramt end lidt for løst.

En våddragt skal passe som et ekstra lag hud uden stort hulrum omkring lænden og uden store buler på arme og ben. Den skal sidde tæt for kun at holde et tyndt lag vand mellem din krop og din dragt. Hvis din dragt er løs, vil en større mængde vand blive skyllet igennem dragten, hvilket gør dragten mindre effektiv i forhold til at holde dig varm. En våddragt skal også passe tæt rundt om din hals, for at undgå stort indtag af vand.

Tænk desuden over netop din kropstype. Der findes både herre og damemodeller i alle slags våddragter, og selv om du er kvinde, kan det være at en herremodel passer bedre til dig.

Våddragt pasform, tjekliste

  1. Når du har din våddragt på, må der ikke være overskydende plads i overkroppen, skridtet, skuldrene eller knæene. En våddragt med korrekt pasform er udfordrende at tage på, når den er tør. (Tip: Behold dine sokker på, det vil gøre det lettere for dine fødder at glide ind)
  2. Når dragten er på, løft armene over hovedet, og stræk skuldrene ud. Træk fra dragten bør kun være lidt begrænsende. Hvis du føler meget pres under denne bevægelse, så er dragten for lille.
  3. Du skal være i stand til at sætte dig på hug og bevæge dine arme nogenlunde let. Våddragter over 5/4 mm er i sagens natur restriktive.

Våddragttype og kvalitet

Som udgangspunkt vil en billig våddragt have flere syninger, som kan være til gene, når du svømmer, hvorimod en dyrere våddragt vil have flere sømløse samlinger for at mindske generne herfra. En dyrere våddragt er ofte også mere fleksibel og lavet af lettere neopren, som bidrager til større bevægelighed i dragten, hvilket giver dig en bedre svømmeoplevelse.

Overvej desuden om du primært kommer til at svømme crawl eller brystsvømning i dragten. Hvis du svømmer brystsvømning, vil det være værd at vælge en våddragt med korte ben og korte ærmer for større bevægelighed. Det kræver dog lidt varmere vandtemperature at svømme i en kort våddragt.

Typer af våddragt sømme

Flatlock syning: Bruges på de billige modeller. Anbefales til brug i vand over 16 °C. Ligger fladt mod din krop og forårsager intet ubehag. Kan give gnavesår ved lang tid i vandet. Der kan trænge en smule vand ind ved sømmene.

Forseglede sømme (Limet og syet med blindsøm): Anbefales til brug i vand over 12 °C. Neoprenpaneler limes og sys sammen efterfølgende. Blindsting går ikke helt gennem neoprenen men kommer ud på samme side, som den gik i, hvilket gør sømmen vandtæt.

Forseglede og tapede sømme (Limet, syet med blindsøm og dækket med bånd): Den tætteste søm der kan fås. Neoprenpanelerne limes og sys med blindsting, men den indeholder også indvendig søm-tapning, hvor et bånd limes over sømmene. Den indvendige tapning giver ekstra holdbarhed, forstærker sømmen og forhindrer, at vand trænger igennem.