Svømning

Udstyr til åbent vand-svømning

I åbent vand skal du altid svømme med en badehætte – helst i en kraftig signalfarve. En havtaske er ligeledes et uomgængeligt stykke udstyr som alle åbent vand svømmere skal have. Sidst men ikke mindst anbefaler vi også, at du altid medbringer en fløjte.

Hvorfor skal du bruge badehætte?

Badehætten isolerer, når vandet er koldt, og sikrer, at du er synlig i vandet. Med en synlig badehætte kan du og din svømmemakker lettere holde øje med hinanden.

Svømmer du i koldt vand eller har du tendens til hurtigt at blive afkølet i åbent vand kan det være en fordel med en neoprenhætte under badehætten. Neoprenhætten isolerer væsentligt bedre end en tynd badehætte, og netop hovedet er et punkt med stor varmeafgivelse.

Hvorfor skal du svømme med en havtaske?

En havtaske er en oppustelig svømmebøje i en tydelig farve. Med en havtaske er det meget nemmere for andre brugere af vandet at se dig – også på lang afstand. En havtaske er væsentlig tydeligere end en badehætte.

Bliver du træt kan havtasken også hjælpe med opdrift, mens du tager en pause. Vær dog opmærksom på, at en havtaske ikke betragtes som et livreddende stykke udstyr.

Hvorfor skal du medbringe en fløjte?

En fløjte gør det muligt at få kontakt med andre personer over lange afstande - i vandet eller på land. Det er med en fløjt muligt at tilkalde hjælp fra personer, der ellers ikke ville have hørt dit råb.  Fløjten kan med fordel monteres på havtasken eller fastgøres i våddragtens lynlåssnor.

Hvorfor skal du bruge svømmebriller?

Svømmer du uden svømmebriller, er du nødt til at svømme med hovedet over vandet – mere end ellers, for at kunne orientere dig. Derved forrykkes din balance, benene synker ned og svømningen bliver langsommere og mere anstrengende.

Der findes mange forskellige typer og mærker til meget forskellige priser - og det er ikke altid de dyreste, der er bedst. De fås med avancerede justeringsmekanismer eller bare en dobbelt elastik, og de fås med eller uden polstring ved øjnene. De fås med blåt, gult, grønt og klart glas - og endda med spejlglas. Vi anbefaler altid at bruge lyst glas, når du svømmer i åbent vand, da det højner sigtbarheden.

Svømmebrillerne dugger næsten altid i starten af en længere svømmetur - uanset om det er i svømmehallen eller i åbent vand. Det skyldes temperaturforskelle mellem ansigtet, brillerne og vandet. Det klares ved at tage brillerne af, gnide lidt spyt på glasset, skylle dem og tage dem på igen. Træn det i svømmehallen, mens du træder vande i den dybe ende af bassinet, så er du forberedt til at kunne gøre det samme i åbent vand.

Det er vigtigt, at du er dus med dine svømmebriller – og du skal måske prøve flere typer, før du finder en model der passer.

Hvorfor skal du bruge våddragt?

Våddragten er vigtig af hensyn til din sikkerhed. Først og fremmest i forbindelse med kulde og træthed. Våddragten både isolerer og bærer oppe. Det er muligt at holde varmen en time eller mere i 16 grader varmt vand - og bliver du træt, kan du med lidt øvelse lægge dig om på ryggen med foldede hænder bag nakken og slappe af - prøv det.

Det er vigtigt at du opnår erfaring i at svømme med våddragt under sikre forhold. Dragten ændrer på din balance og du kan nemt føle dig lidt indeklemt de første gange du har dragten på. Prøv eventuelt dragten i en svømmehal inden du går ud i åbent vand. 

Hvilken våddragt skal jeg bruge?

Våddragter er forskellige. Nogle kan købes billigt (200-300 kr.). De er normalt til surfing - de holder kroppen varm, men er ikke egnet til hurtig svømning pga. dårlig pasform og dårlig bevægelighed i skuldre og arme. En god våddragt til svømning er noget dyrere (2000-3000 kr.). Den består af et smidigere materiale og har en glat overflade, som også hjælper på farten.

Der findes forskellige typer af våddragter. Den mest almindelige type af våddragt har lange ben og lange ærmer. Den er god at svømme crawl i, og giver opdrift til hele kroppen. Du ligger højt i vandet med sådan en dragt. Du kan også få dragter med lange ben og korte eller ingen arme. Det sikrer endnu bedre bevægelighed og bedre vandføling, men kræver at du er en habil crawlsvømmer. Dragter med korte ben - også kaldet en ’shorty’ - er god at svømme brystsvømning i, fordi den sikrer fuld bevægelighed i albuer og knæled.

Hvordan skal våddragten passe?

Våddragten skal have god pasform og den skal sidde temmelig stramt. Det er lettest at få dragten på, hvis både dragten og kroppen er tør. En våddragt vil give sig og tilpasse sig kroppen, når du kommer i vandet. Få evt. din svømmemakker til at hjælpe med at lukke lynlåsen og velcro-stroppen i nakken. Våddragten skal sidde tæt og det kan føles ubehageligt første gang man har den på. Det er derfor en god idé at prøve flere typer af våddragt.

Vi anbefaler at du bruger en anti-gnavesår salve fx ’Bodyglide’ eller ’Suit-Juice’ til at sikre, at der ikke er generende friktion på nakke hals, skuldre og evt. andre steder. Der kan sagtens opstå meget grimme gnavsår i løbet af 5-10 km. svømning. Nogle svømmere sværger til vaseline, men der er en risiko for at din dragt lider skade, og afhængigt af fabrikat kan garantien bortfalde.

Pas på ikke at tage for hårdt fat med neglene - de skærer let gennem det skrøbelige materiale. Hvis skaden er sket, kan det dog let repareres med neoprenlim fx ’Black Witch’.