Svømning

Programmer til din træning

Mange svømmere har et træningsmål. Uanset om du træner op til at kunne svømme rundt om Christiansborg, kunne fuldføre en triatlon-distance eller blot ønsker at kunne tilbagelægge X meter i et bassin, så er der ét universelt råd til alle: Svøm hurtigere til træning.

Hvis du ikke arbejder med dit tempo under træningen, men alene fokuserer på distancen så bliver du ikke bedre til at svømme. Hverken i åbent vand, i Københavns kanaler eller i bassin. Noget af det du skal have lært er, hvordan du kan øge din fart til det du træner henimod i stedet for blot at sikre, at du i det mindste kan fuldføre distancen – selv om det naturligvis også er vigtigt.

3 træningsprogrammer

Her får du nu 3 forskellige programforslag. Vi anbefaler, at du veksler mellem de 3 programmer - også hvis du fx skal lave en triatlon. Eneste forbehold er, hvis du svømmer under 50 minutter på 3800 meter. Så har du brug for udvidede programmerne for at øge dit niveau yderligere.

Der er et fartprogram, et konditionsprogram, og et distanceprogram. Hvis du svømmer 3 gange om ugen i bassin, så anbefaler vi, at du svømmer alle 3 programmer hver uge. Derved vil du blive en endnu bedre svømmer generelt.

Mere Fart på din svømning

Med al træning gælder det om at holde fokus på, hvad målet er med din træning. Hvis du gerne vil være bedre teknisk, så skal du bruge din tid på teknik. Hvis du gerne være bedre på en triatlon-distance, så skal du supplere din træning med konditionstræning, farttræning og distancetræning.

Grunden til, at du skal svømme fart, er fordi det er en fordel at øve teknik i højere fart, hvis du gerne vil hæve din topfart generelt.

Bedre udholdenhed når du svømmer

Konditionstræning er nødvendig, fordi du skal hæve din aerobe tærskel, hvis du gerne vil forbedre dig. Dvs du skal flytte grænsen for, hvor hårdt du kan arbejde før du går død. Hvis din aerobe tærskel eksempelvis er 1.30 pr. 100 meter, så vil det være nemmere for dig at svømme fx 1.40 pr. 100 meter i en konkurrencesituation end hvis din tærskelfart er 1.35. Derfor handler det IKKE om at svømme en masse i konkurrencefart. Det handler om at svømme hurtigere, så dit generelle konkurrencetempo bliver relativt lavere i forhold til niveauet for din maksimale indsats.

Stå distancen

Fælles for alle tre programmer er, at der er et grundlæggende teknikelement i dem alle. De starter med en opvarmning. Dernæst kommer der et konkret teknikelement, og så er der enten en fartserie, en konditionsserie eller en distanceserie.

I 3. og sidste program er der specifikt fokus på distancen. Her får du nogle meter i benene og armene.