Svømning

Vendsyssel rundt - i badebukser

En svømmer, en nørrejysk ø, 50 par badebukser og ca 530 km langs kysten. Det er i korte træk opskriften på Johnni Olesens sommer. Han svømmer nemlig rundt om Vendsyssel til fordel for Julemærkehjemmet i Hobro.

Det er de færreste der kan fuldføre en tur som den Johnni har begivet sig ud på, men han ser ud til at klare den i fin stil. Til gengæld har han sørget for at trække på hjælp fra høj som lav, ung som gammel, svømmer eller ikke-svømmer. Alle der giver en hjælpende hånd bliver en del af turen, og det har rigtig mange taget imod.

Den magi, som Johnni dermed deler ud af, har tydeligvis en smittende effekt på alle som kommer i berøring med projektet. Bevæg dig for livet – Svømning deltog på én af etaperne, og den positive energi fra både medsvømmere og hjælpere på land og i vand var enorm.

En ide tager form

Et projekt som det at svømme Vendsyssel rundt stables ikke på benene på én dag. Alligevel er det kun ca. 1½ år siden, at Johnni første gang tænkte tanken:

- Jeg kom til at tænke på, at det kunne være fedt at prøve. Så for et år siden, der snakkede jeg med et par gode gutter, Per og Anders fra ’Danmarks længste Svømmetur’. Det var sidste år til Gudenaa Open Water, mens vi kørte ud til startstedet i bussen.

- Her fortæller jeg dem om ideen, og så siger Anders: ”Den er din!” – og det blev den så, og så gik jeg hjem og fik turen arrangeret, og jeg begyndte at se på, hvordan jeg kunne tjene nogle penge til Julemærkehjemmet i Hobro. Og den måde jeg kan reklamere på, det er ved at tage nogle badebukser med reklame på, så jeg fik skaffet 50 par badebukser, og sådan startede det.

Det lyder enkelt, men når man ser logistikken på tæt hold, står det klart, at meget skal koordineres, før det første svømmetag kan tages.

Nordjylland aktiveres

Rund om hele Vendsyssel har Johnni Olesen brug for at trække på frivillige kræfter. Der er brug for hjælp til bespisning og overnatning, hvor han kommer frem. Ligesom der også er brug for hjælpere enten på land eller i vandet, der kan følges med ham på én eller flere etaper. Støtten har været stor, og det har (næsten) ikke været noget problem at mønstre hjælpere nok:

- Der har været stor gæstfrihed overalt, og det har overhovedet ikke været noget problem. Det gik lidt trægt omkring Thisted i starten, men så kontaktede jeg den lokale formand for Garderforeningen og spurgte, om ikke han kunne spørge medlemmerne, om de kunne tænke sig at have en gammel Garder boende, og lige pludselig så væltede det ind med tilbud fra folk, der gerne ville have mig boende.

- Inden jeg havde set mig om, så var hele turen besat med folk, der gerne ville have mig boende. Så jeg bor privat hos folk fra lokalområdet, og de giver en gang aftensmad, en seng, noget morgenmad samt en madpakke til dagen efter.

En tur fuld af fede oplevelser

At svømme Vendsyssel rund giver Johnni Olesen en masse fede oplevelser. Svømmevenner fra nær og fjern har kigget forbi for at svømme med på en etape eller gå langs stranden som ekstra sikkerhed. Nye svømmebekendtskaber er det også blevet til, fordi unge som gamle langs Limfjordens og Norjyllands kyster er dukket op for at hjælpe til. Det har givet mange store svømmeoplevelser:

- Den første etape var speciel, for jeg har altid drømt om at svømme til Gøl fra Lindholm. Målet var at jeg skulle op og have stegte ål bagefter, og det fik jeg!

- Etape 8 sidder meget hårdt i mig, som den hidtil hårdeste etape. Der fik jeg følgeskab af Emilie på 13 år. Jeg anede ikke, hvordan hun svømmede, men hun lå og fulgte med bare i badedragt og med et par svømmefødder på. Og det var en rigtig hård etape.

- Men generelt har der været mange fede etaper – især langs Vestkysten. Etaper, hvor man bare er fløjet afsted, og bølger, der har sendt mig ud i saltomortaler. Forleden dag, prøvede jeg at svømme 59 sekunder pr. 100 meter på en strækning på 6 km. Det var en fed oplevelse. Nu har jeg svømmet over 400 kilometer, så der er jo ikke ret langt hjem.

Hvorfor blev det lige svømning, der blev din sport?

- Som så mange andre har jeg også spillet fodbold som dreng. Da jeg så var 12 kunne jeg pludselig ikke komme med på 1. holdet længere. Min søster hun svømmede, og så tænkte jeg, at det kunne jeg da prøve. Jeg spurgte så 3. holds-træneren i svømmeklubben, men han kunne ikke bruge mig. Men så gik der en uge, så ringede 2. holds-træneren. Han kunne godt bruge mig, så jeg var velkommen til at komme. Og så har jeg egentlig været i vandet siden jeg var 12. Jeg kan jo ikke løbe rundt om Vendsyssel, men så tager jeg sku’ og svømmer rundt i stedet for!