Kommuner

Inaktivitet i Danmark, delrapport 2

Indsigt i fysisk inaktivitet og inaktivitetstypologier

Knud Ryom, Postdoc, Aarhus Universitet, m. fl. har udarbejdet en faglig rapport fra Institut for Folkesundhed, Aarhus Universitet, 2019.

Denne delrapport 2 adresserer et af de store folkesundhedsproblemer nationalt og internationalt. I to delrapporter afdækkes fysisk inaktivitet som det ser ud i Danmark i dag, med den hensigt at etablere den mest aktuelle viden til brug for de aktører, der arbejder med fysisk inaktivitet i hverdagen. Delrapport 1 udkom i 2019, og sammenfattede en række fakta omkring fysisk inaktivitet fra internationale viden, tilsat en dansk vinkel. Delrapport 2 har hensigten været at skabe relevant praktisk brugbar viden for frontpersonale baseret på motiver og barrierer hos fysisk inaktive danskere. Det er gjort ved at udvikle typologier af fysisk inaktive i Danmark med det sigte at bidrage med viden nationalt til idrætsforeninger, organisationer og andre aktører.

Selvom der eksisterer nogen viden om, hvem de inaktive er, ved vi ikke nok om deres motiver og barrierer for deltagelse i idræt og fysisk aktivitet. Hvis udfordringen med inaktivitet skal løses, kræver det, at viden om motivation og barrierer for at dyrke motion og bevæge sig aktivt nuanceres. Der er således også brug for viden om, hvordan livssituation, livsvilkår, værdier og vaner har indflydelse på hvordan, hvornår og hvorfor danskerne er inaktive – for at kunne omsætte denne viden til konkrete forslag, initiativer og handlingsmuligheder. Denne viden ønskes videreformuleret til rekrutteringspersonale og andre interessenter, på en levende måde og bidrage til at få flere danskere gjort aktive. Det er således målet med denne delrapport 2.

>LÆS RAPPORTEN HER

Rapporten er blevet til i samarbejde mellem Aarhus Universitet (AU), Institut for Folkesundhed, Danmarks Idrætsforbund (DIF), Danske Gymnastik – og Idrætsforeninger (DGI) og udspringer af de to sidstnævntes fælles vision Bevæg Dig For Livet (BDFL). For samarbejdet gælder, at al vidensproduktion er varetaget af AU, imens DIF, DGI og BDFL er sparringspartnere ved formidling af resultater