Kommuner

Til jernhest i Vejle: Aldrig for sent at lære

Hver onsdag mødes tolv voksne kvinder i Vejle for at lære at cykle - og det giver både frihed og motion. Bevæg dig for livet, Røde Kors og Den Boligsociale Helhedsplan står bag initiativet.

Danmark er et land fyldt med cykler, og den tohjulede bliver flittigt brugt til idrætsaktivitet og ikke mindst som transportmiddel. Derfor lærer de fleste børn at cykle i en tidlig alder, men ikke alle landets borgere har fået det ind med modermælken.
Heldigvis er det aldrig for sent at lære noget nyt. Derfor er Røde Kors, Den Boligsociale Helhedsplan og Bevæg dig for livet i Vejle Kommune gået sammen om at oprette et cykelhold for voksne, der endnu ikke har lært at tøjle jernhesten. Et hold, der dog startede med et ønske udefra.

”Holdet er opstået efter ønske fra en række borgere, der drømte om at lære at cykle. Herefter oprettede vi cykelholdet, som både giver deltagerne noget fællesskab og bevægelse ind i hverdagen”, siger Mette Schmidt Laugesen, som er visionskonsulent for Bevæg dig for livet i Vejle Kommune.

Cykelholdet er åbent for alle interesserede, men de tilmeldte er i denne omgang primært kvindelige borgere med anden etnisk herkomst. De mødes hver onsdag på NOVA-skolen i Vejle, hvor Røde Kors’ frivillige underviser dem i alt fra trafikregler, balancekunst og gearskifte.

En af underviserne er Ahlam Almssitf, som selv lærte at cykle for tre år siden. Hun siger:

"Der er en stor cykelkultur i Danmark, og den ville jeg gerne være en del af. Samtidig kan jeg mærke i dag, at jeg har det sjovt og føler mig fri, når jeg cykler. Det ville jeg gerne give videre til andre, der heller ikke kunne cykle."

Sidste år lærte syv ud af fjorten på cykelholdet at cykle, og mange af deltagerne på dette års hold er også godt på vej til at blive gode cyklister.