Kommuner

Forening med vokseværk: ’Vikinger’ er på vandet hele året

Det startede med en håndfuld entusiaster og en container på havnen. Siden har foreningen Aarhus Viking SUP skabt en bølge af bevægelse og er vokset til over 200 medlemmer. Hemmeligheden bag succesen skal dog ikke kun findes på vandet.

Det er en råkold januardag med et snedækket landskab i det østjyske. Dog ikke koldt nok til, at vandet i Aarhusbugten er frosset til is. Alligevel står 10 personer oprejst på det spejlblanke vand. Ved nærmere eftersyn ses også omridsene af såkaldte paddleboards, der flyder på overfladen.

Du kender nok synet. For Stand Up Paddle – eller bare SUP – er blevet populært de senere år. Mange danskere i alle aldre bruger aktiviteten til at få god motion og komme ud i naturen, og idrætten er nu også blandt Bevæg dig for livets fokusområder.

I den lokale idrætsforening Aarhus Viking SUP har de i den grad mærket, at SUP er noget, der kan få alle med.

En lind strøm af medlemmer

Da bestyrelsesmedlem Gitte Sørensen var med til at tage de første spæde paddletag tilbage i 2015, talte idrætsforeningen kun seks medlemmer og en container til grej.

I dag dyrker mere end 200 medlemmer den populære vandsport i foreningen, som nu holder til i en række Toblerone-formede huse i kanten af Marselisborg Havn. Og Gitte Sørensen er ikke i tvivl om, hvad foreningens succes skyldes:

"Vores DNA er, at alle skal føle sig velkomne. Om du er ung eller gammel, tyk eller tynd, rig eller fattig. Der er for eksempel mange, der tror, de ikke kan være med, fordi de har ondt i ryggen eller er blevet for gamle. Andre tror, de ikke kan være med, fordi de har en anden trosretning og kan have problemer i forhold til omklædning. Men vi finder altid en løsning," fortæller hun og uddyber:

"SUP er en sport, alle kan dyrke - fuldstændig på linje med løb. Her hos os stiller vi udstyr til rådighed, og kontingentet er lavt. Desuden koster det ikke ekstra, hvis man vil prøve et sværere board."

Fokus på at favne bredt

Udstyret med våddragt fra top til tå padler Gitte Sørensen langsomt fremad på sit bræt. Og som en andemors små ællinger, følger resten af Stand Up Paddle-holdet trop. Én af dem er Charlotte Stilling, som startede til SUP, fordi det var begyndervenligt:

"SUP er nemt at komme i gang med, og man kan tage det i sit eget tempo. Man kan starte på knæ, og når man så føler sig sikker, kan man selv rejse sig op, "forklarer hun.

At alle kan være med, er der mange gode eksempler på i Aarhus Viking SUP. For nylig kom en ældre dame til, som havde mistet sin mand. Hun ville gerne være med i klubben, men hun var bange for at være for gammel og for ikke at passe ind. Alligevel overvandt hun sig selv og giver nu udtryk for en stor glæde over den nye aktivitet såvel som fællesskabet i foreningen, fortæller Gitte Sørensen.

I samme talestrøm fortæller hun også, at foreningen "gerne vil bidrage endnu mere til at modvirke ensomhed i samfundet." Derfor har bestyrelsen tanker om at søge fondsmidler til målrettede initiativer.

Mentalt frirum og stærkt fællesskab
En lang række undersøgelser viser da også, at fysisk aktivitet og gode fællesskaber styrker vores fysiske, sociale og mentale sundhed.

Derfor er et af fokuspunkterne i Bevæg Dig For Livet netop, at der skal være idrætstilbud, hvor det er så let som muligt at deltage. Og I Aarhus Viking SUP mærker Gitte Sørensen tydeligt, hvad det sociale samvær og en tur på vandet gør for medlemmerne:

"Vi kan se det, når vi har vores klubaftener. Folk snakker meget mere og er i rigtig godt humør, når de har været ude på vandet og er en del af foreningens fællesskab. Det er i høj grad en pause fra det normale hverdagsliv."

Efter den friske tur på vandet har bestyrelsesmedlem Winnie Rechnagel gjort klar til hygge med varm kakao til de rødkindede klubkammerater. Netop ønsket om at bidrage til det sociale, som fylder meget i klubben, var med til at hive Winnie Rechnagel ind i bestyrelsen. I julen havde klubben for eksempel et større arrangement, hvor turen gik gennem byens kanaler med julelys på. Andre gange står den på bål og aftensmad ved klubhuset.

Har du lyst til at prøve Stand Up Paddle? Eller har du bare lyst til at bevæge dig lidt mere og blive en del af et foreningsfællesskab? Så find et sted at komme i gang lige her.

FAKTA OM BEVÆG DIG FOR LIVET

Danmark skal være verdens mest idrætsaktive nation. En ambitiøs vision, som DGI og DIF arbejder for at indfri med støtte fra TrygFonden og Nordea-fonden. ’Bevæg dig for livet’ er den største partnerskabsaftale i dansk idræts historie, og startskuddet lød i 2015.

Siden har Bevæg dig for livet blandt andet udviklet et hav af nye idrætskoncepter, tilbudt rådgivning, gennemført kampagner og stået bag events som Royal Run.

Derudover er der indgået aftaler med en lang række såkaldte visionskommuner, som har forpligtet sig til at arbejde målrettet med visionen.

FOKUSIDRÆTTER

DIF og DGI har i fællesskab udviklet en lang række idræts- og motionskoncepter og har desuden udvalgt et antal fokusidrætter, som skal understøtte Bevæg dig for livet-visionen.

Fokusidrætterne har været flere, men tæller for nuværende ni områder. ’Kano, Kajak og SUP’ er et af dem.