Kommuner

Frispark hvis du løber

Gå-fodbold er for alle uanset erfaring, færdigheder og fysisk formåen. En afart af det traditionelle fodboldspil, som de er rigtig glade for i Sorø Freja.

Bevæg dig for livet - Fodbold vil have flere voksne motionister på banen, og et af de nyere tiltag på paletten er såkaldt gå-fodbold, hvor hårde taklinger, skulderskub og sprint ikke er tilladt. Faktisk dømmes der frispark, hvis nogen skifter tempo fra trav til galop, og derfor kan alle stort set følge med.   

Der er med andre ord tale om en langsommere version af det traditionelle fodboldspil med færre spillere på en mindre bane. Et inkluderede tilbud til dem, der gerne vil være en del af et fodboldfællesskab, men måske ikke besidder den bedste fysiske form eller har andre fysiske begrænsninger. Og en hel del idrætsforeninger rundt om i landet har efterhånden taget gå-fodbolden til sig.  

”Hos os har de fleste af spillerne fået en knæ- eller hofteoperation, så de ikke er helt så mobile som tidligere. Men der er også en på 76 år, som bare synes, det er sjovt at være med. Og så er der én, som har fået en hjerneblødning og har mistet noget af sin bevægelighed. Men han kan godt stå på mål og være med på den måde”, fortæller Helle Friese, som er træner for et gå-fodboldhold i Sorø Freja.  

I den midtsjællandske klub mødes en flok mænd over 50 år en gang om ugen for at spille bold. Og det får de ifølge træneren rigtig meget ud af:  

”Det er jo nok mest for det sociale samvær, for de har det superhyggeligt sammen. Men de får altså også motion, selvom det er gå-fodbold. Der bliver uden tvivl gået flere tusinde skridt i løbet af de fem kvarter, vi træner. Og så er der jo alle retningsskiftene osv., siger Helle Friese.   

Stigende interesse for gå-fodbold  
Holdet startede op i corona-året 2020, men da der ikke er nærkampe i træningen, var det ikke noget problem at starte holdet op. Nu er de så i gang igen efter genåbningen i foråret, og endnu flere gå-fodboldhold kan meget vel være på vej, fortæller Søren Erik Nielsen, som er projektleder i Bevæg dig for livet – Fodbold:  

”Vi har uden tvivl mærket en stigende interesse for gå-fodbolden de seneste par år. Mange har fået øjnene op for, at de kan aktivere flere voksne i deres lokalområde ved at tilbyde den her fortolkning af fodboldspillet, hvor barriererne sænkes lidt. Og jeg tror helt sikkert, at interessen vil stige endnu mere fremadrettet - netop fordi det er en super god og sjov motionsform, hvor man kan dyrke kærligheden til fodbold og alle kan være med”.               

 
Kontakt:  

  • Helle Friese, træner i Sorø Freja: Tlf. 28748796 
  • Søren Erik Nielsen, Projektleder i Bevæg dig for livet – Fodbold:  Tlf. 66179205