Sydfynsk synergi skal bevæge de unge
I Svendborg slår man inden længe dørene op til et nyt attraktivt ungemiljø, som skal være blandt de bedste i landet til at tiltrække, fastholde og aktivere de 15 til 25-årige.
Et bevægelseshus med flere idrætsforeninger under samme tag, hvor byens unge kan mødes efter skole- og studietid og dyrke fællesskabet, drikke kaffe, lave lektier og ikke mindst være fysisk aktive. Det bliver inden længe virkelighed, når en tilbygning til Svendborg Idrætscenter ifølge planen står færdig den 20. maj.
Den nye fløj i idrætscentret på Ryttervej 70 får navnet 'Synergien', og selve samarbejdsprojektet hedder meget passende Synergien/R70. For der er i den grad tale om et samarbejde mellem kommunen og de involverede idrætsforeninger, som alle ønsker at gøre en forskel for en målgruppe, der har hang til at falde ud af foreningsidrætten og blive fysisk inaktive.
”Det er enormt positivt, at der samarbejdes på tværs på den her måde med et fælles fokus på en vigtig målgruppe. Og med flere tilbud under samme tag vil man alt andet lige få flere unge ind i folden og kunne guide dem ind i de aktiviteter, de tænder mest på”, siger Jens Myrup Thomsen, projektleder for Bevæg dig for livet-kampagnen i Svendborg Kommune, og fortsætter:
”I stedet for at kæmpe med næb og klør for sine egne medlemmer, så ser man sådan på det, at det er bedre at tabe et medlem til en anden bevægelsesaktivitet eller idrætsforening end at tabe et medlem til fysisk inaktivitet. Altså til Ipad’en eller computerspillet hjemme på værelset, til stillesiddende cafeture osv. Det er super godt og en fin nytænkning af foreningerne – og mig bekendt også ret unikt”.
Et win-win-projekt
Idéen om et foreningssamarbejde og et nyt fælles ungemiljø opstod i kølvandet på et ønske fra Svendborg Gymnastikforening om at udvide idrætscentret.
”Vi var ved at vokse ud af huset på grund af et stødt stigende medlemstal, men samtidig ville vi gerne have bedre fat i de unge. Så vi indledte en dialog med nogle af de andre lokale aktører og kom sammen frem til, at det kunne være spændende med en fælles foreningsparaply i nye inspirerende rammer. Et sted, hvor fritid og foreningsidræt smelter sammen og de unge naturligt søger hen”, fortæller gymnastikforeningens udviklingschef, Jacob Kramer.
Den idé var Svendborg Kommune med på, da det er helt i tråd med ambition om at få flere unge i bevægelse og samtidig skabe gode betingelser for socialt samvær og for optimering af den mentale sundhed, som ifølge undersøgelser ofte halter blandt unge. Altså et win-win-projekt for foreninger og kommune og derfor blev der sat gang i opførelsen af Synergien i sommeren 2020.
1000 nye aktive unge
Et foreningsfællesskab mellem gymnastikforeningen, fodboldklubben SFB, Basketball-klubben Svendborg Rabbits, Svendborg Tennisklub og Svendborg Håndboldklub havde altså set dagens lys. Og senere blev en styregruppe for projektet sat sammen med repræsentanter fra idrætsforeningerne, Svendborg Kommune og DGI Fyn.
Gruppen skulle arbejde videre med ambitionen om at skabe et optimalt ungemiljø i Synergien, og de besluttede hurtigt at strukturere og professionalisere arbejdet yderligere. Her dedikerede DGI Fyn halvdelen af en medarbejders arbejdstid til projektet og smed en pose børn- og ungemidler i puljen, som gjorde det muligt at ansætte endnu to projektkonsulenter. De har nu været i arbejdstøjet siden efteråret sidste år.
”Vi er ambitiøse og går benhårdt efter at skabe et idræts- og fritidsmiljø med attraktive rammer, som foreningerne såvel som uddannelsesinstitutionerne i nærheden finder interessante, og som de unge frem for alt kan trives i og sætte deres eget præg på. Det skal være deres sted og ambitionen er at få omkring 1000 nye aktive unge i Svendborg Kommune”, siger projektkonsulent Esben Grunnet.
Stor velvilje og god dialog
Ambitionen om de 1000 nye aktive unge er ikke grebet ud af den blå luft, men bygger på en vurdering af potentialet. For alene i nærområdet omkring idrætscentret har cirka 3500 unge deres daglige gang på en række uddannelsesinstitutioner, og dertil kommer byens øvrige institutioner, fælleskaber og foreninger.
”Der er et godt potentiale, og der er gjort et fint forarbejde, som vi jo stadig er i gang med. Dialogen med de forskellige aktører og interessenter i lokalområdet, som vi gerne vil samarbejde med, er enorm positiv. Vi møder en stor velvilje og interesse for at løfte den her opgave og skabe et fedt og aktivt ungemiljø for alle byens unge”, siger Esben Grunnet.
I forarbejdet er der blevet skelet til en rapport om idrætsliv, engagement og ungdomskultur, som Center for Ungdomsstudier har udarbejdet. Men konsulenterne har også selv ført en tæt dialog med en bred vifte af lokale unge fra forskellige miljøer og har i den forbindelse nedsat et ungepanel.
Værtsskab og plads til alle
Hvis alt går vel og corona-nedlukning bliver fortid, så åbner ’Synergien’ dørene den 20 maj. Og håbet er, at byens unge vil indtage rammerne og gøre det nye fælles miljø til deres fra start.
”Alle er jo velkomne. Hvad enten man er foreningsmedlem og kommer for at deltage i den organiserede idræt, for at dyrke uorganiseret idræt med vennerne i hallen, deltage i events og arrangementer eller drikke en god og billig kop kaffe i cafeområdet”, siger Esben Grunnet og slutter med at ridse drømmescenariet op:
”Det handler jo om at skabe synergi i Synergien og sammen skabe et sted, der kan endnu mere end den enkelte idrætsforening. Et fællesskab med stor diversitet og et spændende fysisk og dynamisk miljø med rige muligheder for udfoldelse. Forhåbentlig bliver det et sted med en helt særlig stemning.”
Projektkonsulenten kan endnu ikke fortælle, hvilke helt konkrete aktiviteter, der kommer på plakaten i Synergien i tillæg til de klassiske idrætter. Det er i høj grad noget, der afhænger af de unge, når dørene slås op, hvor der i øvrigt tænkes en form for værtsrolle ind, så der er nogen til at tage godt imod de unge og tale med dem om deres ønsker og behov.
Esben Grunnet og hans konsulentkollega arbejder på forprojektet frem til sommeren 2021, mens de sideløbende søger økonomi til at forlænge projektperioden frem til 2024. Herefter er det hensigten, at ungemiljøet skal være selvbærende.
For yderligere information:
Jens Myrup Thomsen
Bevæg dig for livet projektleder – Svendborg Kommune Tlf.: +45 29669169 / mail: jens.myrup.thomsen@svendborg.dk
Esben Grunnet
Projektkonsulent i Synergien/R70 Tlf.: +45 25114311 / mail: esbengrunnet@gmail.com