Tennis og 60+ svinger godt sammen
Tennisdetektiv Holm undersøger, hvordan Svendborg Tennisklub har skabt et indbydende og levende miljø for ketsjersvingende 60+'ere.
KILDE
Svendborg Tennisklub
(2022)
SAGEN
Svendborg Tennisklub har gennem længere tid oplevet succes med at skabe inkluderende og attraktive rammer for sine seniorer i aldersgruppen 60+.
Som ny 60+'er i klubben, kan du starte på et introkursus, hvor du bliver introduceret til den basale tennisteknik og det sociale klublive. De gamle medlemmer hjælper med at varte de nye op og få dem med ind i fællesskabet, og ad den vej lærer nye spillere andre spillere at kende.
Efter introkurset tilbydes deltagerne at være med til Drop-In hver onsdag fra kl. 9.00-12.00, hvor de kan mødes på kryds og tværs med de andre medlemmer og herved blive integreret endnu bedre i klubben. Nogle af klubbens mere erfarne spillere melder sig frivilligt til at spille med de nye spillere fra introkurset, så de kommer godt i gang til Drop-In, og fortsætter deres tennisudvikling.
Til Drop-In spilles der henholdsvis mixdouble og herre-/damedouble med skiftende makkere. Parrene sættes sammen via lodtrækning, så man hele tiden møder nye spillere. Hver kamp varer 30 minutter, og der er altid indlagt en fast pause, hvor man sidder sammen over en kop kaffe og et stykke brød. Hver spiller betaler til fælleskassen, og overskuddet går blandt andet til en blomst, hvis en spiller fx er syg.
Som en ekstra gulerod i løbet af vinterhalvåret, tilbyder klubben skumtennis om formiddagen for seniorerne, så både tennisspillet og de sociale relationer holdes ved lige.
BAGMÆNDENE
Klubben har en fast tovholder til at stå for både introkurset og Drop-In.
Her er det én og samme person, som de nye spillere møder, hvilket skaber tryghed og en tæt kontakt.
TIDSRØVEREN
Da introkurset gentages år efter år, så giver det en vis rutine. På samme måde er Drop-In en tilbagevendende aktivitet, som eksisterende medlemmer kender i forvejen, og derfor ikke kræver den store promovering.
Der bruges naturligvis nogen tid på de mest fornødne ting i form af banebooking, indkøb til kaffebordet o.l.
PENGETANKEN
Det er gratis at deltage i træningen, når først medlemskabet på 750 kr. for udendørssæsonen er betalt.
Der betales dog et symbolsk beløb for deltagelse i Drop-In-arrangementerne.
Deltagelse i skumtennistræningen indendørs koster 450 kr.
AFTRYK
Typisk dukker der 25 nye spillere op til introkurserne, og ud af dem melder de fleste sig ind efterfølgende.
Drop-In om onsdagen tiltrækker godt 35-40 spillere, hvilket åbner op for et større sammenhold, så spillerne ikke kun mødes i faste konstellationer eller lukkede grupper.
Det er alfa og omega, at det sociale liv fungerer, og det er både introkurser og Drop-In med til at sikre. Seniorerne er heller ikke blege for at give et nap med, når der skal arrangeres grillaftener og julefrokoster, hvor klubbens øvrige medlemmer også kan deltage og tage pårørende med. Som man siger i Svendborg Tennisklub ... "Over halvdelen af det, at gå til tennis i Svendborg, er det sociale."
Tennisdetektivens tips
• Sørg for at give de nye 60+'ere en uforpligtende og let opstart i klubben, fx via konceptet "TennisAktiv 60+".
• Lad dem træne i trygge rammer med en fast struktur og ligesindede jævnaldrene.
• Det behøver ikke være de mest erfarne trænere, som står for træningen. 60+ målgruppen er meget taknemmelige og vil helst bare have små fif til at komme i gang med spillet og en tovholder, som kan sætte doubler og socialt samspil op.
• Sæt fokus på det sociale, både før og efter tennisspillet, og prøv at skabe en hyggelig og uformel stemning.
• Ansøg kommunen om tilskud inden opstart af et introforløb. Flere kommuner yder nemlig tilskud til motionstilbud til 60+ og kan ofte formidle kontakt til nye potentielle medlemmer.