Kano, Kajak og SUP

Online kajakfitness skaber glæde og fællesskab i Bogense Ro- og Kajakklub – og i resten af landet

Hver mandag kl. 19 går Jacob Steen Madsen online på Bogense Ro- og Kajakklubs Facebookside. Her står han for 45 minutters kajakfitness – et tiltag, der skal være med til at fastholde klubbens medlemmer over vinteren med de nuværende restriktioner. Konceptet møder så stor succes, at op imod 80 er med hver gang.

De nuværende restriktioner besværliggør at komme i kajakken, at afvikle klubarrangementer, at komme i svømmehallen og andre tiltag, der skulle være med til at fastholde medlemmer over vinteren. Men hvad gør man så? I Bogense Ro- og Kajakklub har de tænkt kreativt og fundet en løsning.

Hver mandag går de online med kajakfitness på Facebook. En stille og rolig træning, hvor de væsentligste muskelgrupper bliver bevæget og strukket ud hjemme i stuerne hos medlemmerne. Det hele foregår live på Bogense Ro- og Kajakklubs Facebookside.

Klubbens instruktør står for træningen

Manden bag konceptet er Jacob Steen Madsen. Til daglig er han instruktør i kajakklubben, som han har været medlem af de sidste 8-9 år. Han er uddannet Cand.scient i idræt, og har dermed stor erfaring inden for fysiologiens verden, så da det ikke længere var muligt at mødes fysisk i klubben, kom han på ideen, at træningen kan flyttes online. Et tiltag, der skulle ramme medlemmerne i Bogense Ro- og Kajakklub og være en del af klubbens fastholdelsesstrategi:

”Vi kan ikke komme i svømmehallen eller på vandet, og derfor tænkte jeg, at så kan vi lave noget fysisk træning, som er relevant for dem, der skal på vandet. Men jeg er egentlig ikke interesseret i dem, der er i kanon god form og som i forvejen blæser afsted på vandet. Jeg er interesseret i de medlemmer i klubben, som ikke kan komme afsted. Derfor sammensætter jeg også en træning, hvor alle kan være med uanset den grundforudsætning, man fysisk har,” siger Jacob Steen Madsen, som fortsætter:

”Jeg er optaget af, at her er vi, på trods af alle mulige vilkår, sammen om noget i Bogense Ro- og Kajakklub. Det er også for at skabe en struktur, hvor dem vi har taget ind de forgangne år har en oplevelse af, at her gør vi noget med hinanden, og det er en del af den måde, som vi ønsker at være en klub på,”

Har givet et boom på klubbens Facebookside

Men selvom målgruppen er klubbens egne medlemmer, så bliver træningen livestreamet på Bogense Ro- og Kajakklubs Facebookside, og dermed kan alle være med hjemme fra stuen. Det har givet en stor succes, hvor roere og klubber fra hele Danmark træner med. Faktisk er op imod 80 personer med hver gang fordelt i hele landet – og konceptet har givet klubben øget opmærksomhed.

”Inden vi startede, tænkte jeg, at kunne vi få noget, der ligner 1/5 af dem, der ikke er vinteraktive i klubben med, så ville jeg være lykkelig. Var vi 20, så ville det være kanon. Men med et medie som Facebook, så har det eskaleret, fordi om der er 20 eller 100 personer eller flere – det er egentlig ligemeget. Jeg gør ingen indsats for at få andre med end vores medlemmer. Men det er da bare dejligt, at der er andre med fra hele landet, der kan få gavn og glæde af det, som vi gør i forvejen i Bogense Ro- og Kajakklub,” siger Jacob Steen Madsen.

Klubben har også kunne mærke en øget interesse på deres Facebookside. Fra at klubben ikke rigtig har haft noget trafik, så har de i løbet af den sidste måned haft 10.000 personer inde og klikke på siden. På deres begivenheder er op imod 200 interesseret hver gang, og det har da også medført nogle opkald til Jacob Steen Madsen.

”Vi har folk, der har været med, og som har ringet til os efterfølgende, at de gerne vil tilmelde sig vores introhold. Vi har bl.a. nogle, der bor 50 km. væk, og som er klar til at køre for at deltage på vores begynderkursus,” siger Jacob Steen Madsen.

Nemt set-up at gå live på Facebook

Men hvad kræver det egentlig for at kunne gå online på Facebook? Ifølge Jacob Steen Madsen, så er den teknologiske barriere så lav, at alle kan gøre det.

”Selve set-uppet hjemme i min stue tog 15 minutter at sætte op. Er man bare en smule dus med at bruge Facebook som medie, så er det bare at komme afsted. Det vil jeg vove at påstå, at de fleste kan finde ud af, når man bare lige ved, hvor man skal trykke,” siger Jacob Steen Madsen.

Han giver også gerne en anbefaling til at prøve det af som klub:

”Hvis aktiviteterne ikke er i klubben, så er folk et andet sted henne. Man skal finde noget, der er interessant og vedkommende, og som vi alle får et smil ud af. Så jeg vil sige, at jeg synes, at man skal prøve det,” siger Jacob Steen Madsen.

Du kan se mere om konceptet på Bogense Ro- og Kajakklubs Facebookside, hvor du også kan være med til kajakfitness hver mandag kl. 19 i hele februar måned.

Pulje til vinterfastholdelse

Bogense Ro- og Kajakklub har modtaget støtte fra Bevæg dig for livet - kano og kajaks pulje til vinterfastholdelse i foreningen.