Kano, Kajak og SUP

Hvad går kano, kajak og SUP ud på?

En tur på vandet i kano, kajak eller på SUP board byder på spændende oplevelser i naturen, god motion under åben himmel og et åndehul fra hverdagens travlhed.

Bådtyper for enhver smag

Der findes flere forskellige bådtyper. Du kan helt sikkert finde en båd, der passer til dit temperament, uanset om du er til motion, naturoplevelser, adrenalinsus eller konkurrence.

Turkajak - kajakken for alle

Sammen med havkajak er turkajak den mest udbredte kajaktype herhjemme og tilbydes bredt blandt kano- og kajakklubber.

Turkajak dækker over mange forskellige typer, fra smalle og hurtige, til mere brede og begyndervenlige kajakker.

En turkajak har som regel ét pakrum bag i båden, så kajakken er synkefri, og man kan have lidt tøj og forplejning med på turen. Alt efter model bruges en turkajak til korte, hurtige motionsture eller til dagture i roligere tempo.

Kano - velegnet til ture

Det er sjovt at padle i en kano. Forude venter masser af frisk luft, motion og gode oplevelser i naturen.

Turkanoen kender de fleste fra udlejning på Gudenåen og i Furesøområdet, men for dem, der har deres egen turkano, er den til mere end en søndagsudflugt.

Kanoen kan være udstyret med madrasser, hynder og oversejl, der gør det muligt at overnatte i kanoen på de tilladte pladser – det er afslapning og hygge.

Du padler med en paddel i kanoer, hvorimod du ror med en pagaj i kajak.

Mange klubber har aluminiumskanoer, som medlemmerne kan låne. Men der er mange, der har deres egen kano og passer den, ligesom andre passer på sin bil.

Havkajak - naturoplevelsen på vandet

Interesse for at ro kajak har de seneste år været stigende, idet specielt kvinder og modne danskere har fået interesse i at nyde naturen og få motion i kajak. Havkajak giver mulighed for at tage på længere ture med oppakning og opleve fremmede farvande og strande. For at turen bliver en god oplevelse, er det vigtigt, at man har styr på teknik og sikkerhed.

Der konkurreres også i havkajak. Det er både rul (grønlændervending) og teknik (forhindringsbane og andre discipliner), det stiller høje krav til balance og føling med kajakken.

Havkajakken er meget stabil og har lukkede rum til oppakning, så den er synkefri. Du kan derfor ro havkajak på søer, åer, fjorde og åbent hav.

Kapkajak - udviklet til konkurrencer

Kapkajak er en kajak udviklet til konkurrencer. Kapkajakker er meget lette, lange og slanke med lang vandlinje og en smal rund bund. Det kræver derfor god balance og teknik at ro i kapkajak.

Der konkurreres både på sprint og maraton. Sprintregattaer afvikles på 200, 500 og 1000 m i K1, K2 og K4 (tallet fortæller, hvor mange roere, der er i kajakken).

Maraton kan afvikles på den klassiske distance på 42195 m, men afvikles ofte på distancer, der er kortere og typisk på korte rundbaner med overbæringer.

Både maraton- og sprintløbene bliver som oftest afviklet på søer.

Kajakpolo - kajaksportens holdsport

Kajakpolo er en hurtig boldsport og minder lidt om vandpolo. Sammenholdet og det høje tempo er i centrum.

Kajakpolo spilles i specielle korte kajakker (maks. 3 m) af plastik eller fiber. Banen er 23 x 35 m. Den kan lægges på søer, floder, i svømmehaller, friluftsbade og på havet. På de korte sider af banen befinder sig på hver side - i to meters højde - et 1 x 1,5 m stort mål.

Hvert hold består af fem spillere på banen og maksimalt tre udskiftningsspillere. Boldene er specielle vandpolobolde og må kastes med hånden eller pagajen. Spilletiden er 2 x 10 minutter.

Stand Up Paddele - tid til at stå op

Det ligner en person, der går oprejst rundt midt ude på vandet. Men ved nærmere eftersyn ses omridset af et surfboard og en paddel, der rytmisk bryder vandoverfladen. Den nye sport hedder Stand Up Paddling – eller bare SUP, og er en sport i rivende udvikling.

Stand Up Paddling bliver mere og mere almindeligt. Det findes overalt, hvor der er nem adgang til åbent vand – enten fladt vand i havne, på floder eller på havet i bølger. Den slags betingelser har vi masser af i Danmark, og derfor breder sporten sig hastigt. SUP er nemt at lære, og alle kan give sig i kast med sporten, når bare man kan svømme.

Surfkajak - for adrenalinjunkies

Synes du, at åer og søer er for kedelige, og skal der saltvand i ansigtet, er surfkajak måske noget for dig.

Du rider på bølgerne (surfer) i små manøvredygtige kajakker og laver tricks. Cold Hawaii i Thy og Sjællands nordkyst er populære steder at ro surfkajak, men der er gode bølger mange steder i Danamark.

Regn med at blive rusket godt rundt!