Kano, Kajak og SUP

Kom godt i gang med kajak

En tur på vandet i kajak byder på spændende oplevelser i naturen, god motion under åben himmel og et åndehul fra hverdagens travlhed.

Inden du tager af sted på din første tur, kan du her finde en række gode råd og tips fra Søsportens Sikkerhedsråd og Bevæg dig for livet - Kano og Kajak, der hjælper dig godt i gang.

Gode råd

1. Tag på kursus

Kontakt din lokale kajakklub eller en kajakinstruktør og sørg for at lære at: 

  • Komme ned i kajakken
  • Ro kajakken
  • Styre kajakken uden om forhindringer
  • Kæntre og komme ud af kajakken
  • Lomme op i kajakken efter kæntring 

Indtil du er blevet fortrolig med din kajak, anbefaler vi, at du kun ror om sommeren, i dagslys og sammen med en kammerat. Du bør som minimum have et kursus på 16 timer, før du tager alene ud.

2. På med vesten

Før du begiver dig afsted på din første tur på vandet, skal du finde ud af hvilken type vest, der fungerer bedst for dig. Du skal vælge den vest, du føler dig mest tryg ved.

3. Lær at redde dig selv

Én af de allervigtigste færdigheder, når du sejler kajak, er, at du kan komme ud af kajakken og op i den igen, hvis du kæntrer. Det gælder især, hvis du sejler havkajak. 

Du kan spare mange kræfter og energi, hvis du lærer den rigtige teknik. Det lærer du bedst på et kursus i din lokale kajakklub eller hos en kajakinstruktør.

4. Færdselsregler til vands

Den vigtigste færdselsregel til vands er, at den stærke skal vige for den svage. Det betyder i praksis, at alle former for maskindrevne fartøjer og sejlskibe, herunder surfere, skal holde tilbage for kajakker.

Download folder og lær meget mere.

5. Hold øje med vejret

Vind og vejr er afgørende for din sikkerhed til vands, og derfor bør du altid holde et vågent øje med vejrudsigten, inden du beslutter dig for at tage af sted. Er du ny i kajak, bør du aldrig ro ud ved en vindhastighed på over 5-6 meter per sekund.

6. Har du husket det hele?

Den rette påklædning og det rigtige udstyr har stor betydning, når du tager på tur i kajak. Hvad du skal pakke, og hvordan du skal klæde dig på, afhænger imidlertid af vejret og af hvor lang en tur du skal på.

7. Giv altid besked

For din egen sikkerheds skyld bør du altid give venner eller familie besked om, at du tager en tur på vandet. Fortæl dem hvor du sejler til og fra, hvornår du tager af sted, og hvornår du regner med at være tilbage igen. Giv også besked, hvis du bliver forsinket – og ikke mindst når du er sikkert i land igen.