Kano, Kajak og SUP

Medarbejdermotion i København skal få flere aktive på vandet

I forbindelse med Københavns værtskab for VM i Kano og Kajak har Københavns Kommune afsat 300.000 kr. til at udbrede kendskabet til kano, kajak og SUP-aktiviteter og mulighederne i Københavns havn. Som led heri har ’Bevæg dig for livet – kano, kajak og SUP’ igangsat et medarbejdermotionstilbud, der skal sikre flere aktive i kajak eller på SUP-boards på vandet i København.

SUP-boards eller kajakker i vandet er ikke et fremmet syn i København. I hovedstaden er begejstringen for aktivitet på vandet stor og i dag er 12.064 personer i hovedstadsområdet medlem af en forening med kano-, kajak- eller SUP-aktivitet.

Men da efterspørgslen på aktivitet er stor, er der også brug for nye og alternative tilgange for at sikre, at stadig flere får mulighed for at nyde naturoplevelsen og fællesskabet i det blå. Derfor har Københavns Kommune og Bevæg dig for livet – kano, kajak og SUP indgået et samarbejde omkring et medarbejdermotionstilbud til virksomheder i København.

Projektet er sat i søen i forbindelse med VM i Kano og Kajak Sprint, der foregår på Bagsværd Sø den 16.-19. september 2021. Ifølge Kultur- og Fritidsborgmester i København, Franciska Rosenkilde (Å), er det en oplagt mulighed til at udbrede kendskabet til aktiviteter inden for kano, kajak og SUP:

”VM i Kano og Kajak Sprint er en stor begivenhed, som vi skal bruge til at lokke flere københavnere ud på vandet. Københavns blå rum har et stort potentiale når det kommer til idræt, og det er mit håb, at vi med projektet kan udbrede kendskabet til aktiviteter på vandet. På den måde kan vi få flere københavnere – i alle aldersgrupper - med i de sunde fællesskaber, der følger med idrætsforeningerne,” siger Kultur- og Fritidsborgmester Franciska Rosenkilde.

”Målet er at lave en langsigtet model, for samarbejde mellem forskellige aktører, der skal skabe mere aktivitet på vandet i København, og at flere dermed fortsat får kendskab til padlesport og kommer en tur på vandet,” siger Nina Øverberg, Projektleder i Bevæg dig for livet – Kano, Kajak og SUP.

FOA går i bølgen – og får glade medarbejdere

Projektet startede for alvor i august, hvor de tre første virksomheder startede op. En af dem er FOA, som så en mulighed i at styrke fællesskabet og sammenholdet blandt medarbejderne efter en tid, der har stået på hjemmearbejde og onlinetræning under corona.

”Vores idrætsforening FOA IF har ikke haft særlig meget udendørs aktivitet tidligere og slet ikke på vand, og da vi lancerede den her mulighed i juni, så væltede det ind med tilmeldinger. Folk søgte efter aktivitet og fællesskab, og der var en del, der endda selv havde købt SUP-boards under corona. Vi har haft 12 personer afsted nu, men vi kunne sagtens fylde et hold mere op,” fortæller Ton Rouw, som er formand i FOA IF og fortsætter:

”En af de gode ting er, at det her tilbud også rammer nogle medarbejdere, som ikke har været aktive i idrætsforeningen tidligere, men som så en mulighed for at kunne være med på vandet her. Det har været en tid, hvor vi virkelig har kunne styrke sammenholdet på tværs af medarbejdere – og så endda på en sjov og anderledes måde.”

I FOA IF er der 94 aktive medlemmer, som er medarbejdere i FOA på Staunings Plads i København. Efter en succesfuld start håber de dog også at kunne fortsætte aktiviteten, når forløbet er slut:

”Vi håber, at vi kan fastholde de nye medlemmer, der er kommet til, og at vi efterfølgende kan have et hold selv eller leje os ind i en kano- eller kajakklub og låne deres udstyr, så vi kan fortsætte med at padle på vandet i fællesskab,” siger Ton Rouw.

Bevæg dig for livet – kano, kajak og SUP understøtter virksomhedernes arbejde for at gøre tilbuddet på vandet permanent for medarbejderne – ud fra virksomhedernes ønsker og behov.

Midlerne fra Københavns Kommune er bl.a. brugt til at købe 6 surfski - en kajaktype, der vinder større og større indpas i Danmark. Surfski er designet til at surfe på bølgerne, men kan også være en rigtig god, stabil begynderkajak.

Derudover er der købt 8 SUP-boards (Stand Up Paddle) – og begge dele er til rådighed for projektet.

 

Hvad tilbydes virksomhederne?

Virksomheder i København tilbydes:

Kom og prøv arrangement: medarbejderne får en smagsprøve på både SUP og kajak af en uddannet instruktør

- Frironingsforløb: En uddannelse med fokus på bl.a. teknik og sikkerhed med mål om at opnå et IPP2 bevis.

Medarbejdermotionshold: Målet er efterfølgende at forankre aktiviteten og fællesskabet hos virksomhederne, hvor medarbejderne får mulighed for at stable et fællesskab på benene efterfølgende.

Projektet har indkøbt 6 surfski og 8 paddleboards, som bliver stillet til rådighed for virksomhederne sammen med leashes, veste og pagajer.

Bevæg dig for livet – kano, kajak og SUP sørger for uddannede instruktører, der står for kajak- og SUP instruktionen.