Kano, Kajak og SUP

Kom-og-prøv koncept skaber medlemmer i Vilsund

Som en fast del af årshjulet i foreningen, laver Søsportsklubben Vilsund det, som de kalder oplevelsesture. Her prøver lokale at ro i kajak for første gang, hvor de stifter bekendtskab med glæden, naturoplevelsen og det sociale ved at ro på bølgen blå – og det er noget, der giver nye medlemmer i klubben.

Med en klub lige ved Limfjorden bliver omgivelserne ikke bedre til at ro kajak. Det var også, hvad Lisbeth Frandsen tænkte, da hun i 2017 var med til at starte Søsportsklubben Vilsund, som hører til på Mors i Nordjylland. En klub, som i dag har stor succes, og som hvert år formår at tiltrække nye medlemmer.

”Da vi startede skulle vi vise folk i området, hvor dejligt det er at sidde ude på vandet og ro i kajak. Selvom om folk her er vokset op omkring vandet, så har der ikke været ret mange vandaktiviteter, så det var vigtigt for os at vise fra starten af, at kajak er en tilgængelig sport for alle og at alle kan ro,” fortæller Lisbeth Frandsen.

Derfor begyndte klubben at arrangere, hvad de kalder ”oplevelsesture”. Grundprincippet er simpelt: Oplevelsesturen er et 3-timers arrangement, som ofte foregår om aftenen på en hverdag. Det starter med en introduktion til de grundlæggende elementer af kajak og den mest basale viden. Herefter ror man i grupper på maks 8 personer i omkring 1,5 kilometer langs kysten. Herefter går man på land og får en kop kaffe og dyrker det sociale samvær, inden man ror tilbage.

Konceptet med oplevelsesture er noget, der for alvor har virket for klubben:

”Folk er så glade og store i hovederne, når de har roet i kajakken. Det er en kæmpe oplevelse for dem bare at ro et par kilometer. Folk synes, at det er så vildt, at man sidder der oven på bølgen, og at det er så enkelt. De er måske vant til at gå på kysten, og så er det så smukt på en hel anden måde, når man ryger bare 30 meter ud i vandet i kajak. De bliver så glade, og så er det så gennemgribende hyggeligt og intimt, når vi ikke er mere end 8 personer på sådan et hold,” siger Lisbeth Frandsen.

Klubben har introhold klar

Klubbens oplevelsesture ligger hvert år i juni og august. Når oplevelsesturen er færdig, så har klubben introhold klar, som flere af de nye roere vælger at gøre brug af. Her får de deres roerbevis, så det er muligt frit at ro i Limfjorden – og som resultat melder en stor del af de nye sig ind som medlemmer i klubben.

Målet for klubben er ifølge Lisbeth Frandsen en ”tre-trins-raket”:

1: Introducer de nye for kajak

2: Uddan de nye, så de får et roerbevis og bliver medlem af klubben

3: Uddan nye instruktører til klubben, så der er flere til at stå for blandt andet oplevelsesturene 

”Det er en super effektiv måde at tiltrække nye medlemmer til klubben, og ikke mindst vise vores kyster og lokale farvand frem – også til dem, der ikke skal ro fast. Men give dem muligheden for at prøve det denne ene gang eller et par gange,” siger Lisbeth Frandsen.

Introholdene i klubben er ofte fyldt helt op, mens der også tit er venteliste. Langt de fleste af deltagerne er personer, der har været en del af en oplevelsestur og fået mod på mere. Deltagerne på introholdene bliver ofte også medlemmer i klubben efterfølgende – og oplevelsesturene har for klubben været en effektiv rekrutteringsplatform.

Vejret er den største udfordring

Men når kajakklubben hører til på Mors, så er der en vigtig medspiller, der er medbestemmende for, om oplevelsesturen bliver en succes eller må udskydes. Vejret. For når klubben arbejder med nye, der ikke har siddet i en kajak før, så er det vigtigt, at det bliver en god oplevelse første gang.

”Vejret er lige meget, hvis du kan ro en kajak. Men når du skal ud første gang, så skal sikkerheden være i orden, og de skal have en god oplevelse. Når vi så ligger på åbent vand mod vest, så er det ikke altid let. Derfor er vi nogle gange nødt til at udskyde turene med lidt kort varsel, indtil jeg kan se på vejrudsigten, at vejret og vinden nu er til det,” fortæller Lisbeth Frandsen.

Turene foregår med de nødvendige forholdsregler, når det er med nye roere. Det er kystnært, turene er ofte halvanden kilometer hver vej, så de er begyndervenlige, og så er der pause med kaffe og social hygge, inden de ror tilbage.

En del af Havnens Dag

Udover oplevelsesturene plejer klubben også at være en del af ”Havnens dag”, som er en del af Vild Med Vand. Her får endnu flere i løbet af dagen kendskab til kajak og prøver at ro. Sidste år var 40 personer forbi og prøve kajak på dagen.

Generelt anbefaler Lisbeth Frandsen, at klubber overvejer at lave disse ’kom-og-prøv’ arrangementer.

”Det er en super effektiv måde at hverve nye medlemmer, og en rigtig god måde at vise vores kyster og vand frem. For os har det været enormt effektivt både for at sætte klubben i gang og hverve nye medlemmer. Så jeg kan kun anbefale, at klubber gør det til en fast del af deres årshjul,” siger Lisbeth Frandsen.

Har I brug for hjælp med at stable et kom-og-prøv arrangement på benene i jeres forening? Så læs mere om, hvordan vi kan hjælpe jeres forening!