Kano, Kajak og SUP

I Thisted Ro- og Kajakklub har de skabt flere medlemmer under corona

I Thisted Ro- og Kajakklub har de kunne mærke øget interesse og gjort corona til en mulighed. Specielt familier, SUP og modernisering af faciliteter har skabt flere medlemmer i klubben.

Flere og flere danskere dyrker motion i naturen, og med søer, hav og åer rundt i landet er Danmark i den grad også et blåt land. Selv i et år, hvor foreninger har skulle tilvænne sig forsamlingsloft og skiftende restriktioner, så er det samlede medlemstal steget i kano- og kajakklubberne.

Det er 19. år i træk, at kano- og kajakklubberne har formået at fastholde og tiltrække nye medlemmer, og selvom medlemsfremgangen ikke er lige så høj, som de seneste år, er det en positiv udvikling i et år, hvor foreningslivet har været udfordret:

”Det er fantastisk at alle de frivillige ledere og instruktører har formået at fastholde fællesskabet i klubberne og endda tiltrække nye medlemmer, så flere kan komme på vandet og bevæge sig. Det har krævet noget ekstra at være frivillig, og derfor fortjener de alle sammen et kæmpe skulderklap,” siger Nina Øverberg, Projektleder i Bevæg dig for livet – kano og kajak.

Familier er kommet på vandet i Thisted

En af de nordjyske foreninger, der har mærket fremgang det seneste år er Thisted Ro- og Kajakklub. Specielt i deres havkajakafdeling er medlemstallet steget fra 112 – 146 – en fremgang på cirka 30%. Ifølge formand Helle Slot har klubben både lykkedes med at tiltrække nye men også fastholde de eksisterende medlemmer:

”Tidligere var der mange, der stoppede efter et år eller to. Det seneste år har der været ganske få, der meldte sig ud. Vi kan se, at folk har ledt efter steder, hvor de kunne komme hen og have et lille fællesskab, og det kunne man på vandet og i klubben, samtidig med at vi har en masse forskellige aktiviteter, som tiltrække forskellige målgrupper,” fortæller Helle Slot.

Klubben har det seneste år bl.a. fået tilskud til 10 nye SUP boards, hvor de for første gang har forsøgt at ramme familierne. Det har de gjort med stor succes:

”Vi har tilbudt familie SUP, hvor forældre og børn kan komme ned og få noget kvalitetstid sammen på vandet og hygge sig på SUP boards. Det har været en rigtig stor succes, og der har været kamp om de 16 pladser hver gang. Vi har haft omkring 40 forskellige personer igennem familie SUP det seneste år,” siger Helle Slot.

Udover det, så har klubben det seneste år brugt masser tid på at udvikle sig og modernisere. Derfor er de pt. i gang med at bygge handicaptoilet, så folk der er bevægelseshæmmet, har ordentlige faciliteter, så de kan være en del af fællesskabet. Samtidig er klubben i gang med at renovere og modernisere omklædningsrummene, så de står skarpt til forårssæsonen for alvor går i gang. Økonomien er kommet til efter et stort frivilligt arbejde af klubbens medlemmer i og udenfor foreningen.

Klubben kan desuden tilbyde et væld af aktiviteter. De har både havkajakker, SUP boards og forskellige typer robåde for både ungdom og voksne. Som medlem kan du derfor prøve en masse forskellige aktiviteter – noget som Helle Slot også ser som en væsentlig faktor for stigningen i medlemstal.

Både for individuelle og dem der kan lide fællesskabet

Helle Slot er sikker på, at det stigende medlemstal generelt i kano, kajak og SUP skyldes, at man både kan tage på vandet, hvis man ønsker en individuel tur, men at du også kan være en del af et fællesskab og få dækket det sociale behov. Der er noget for enhver smag, og det er ikke tilfældigt at medlemstallet specielt er steget i Nordjylland:

”Vi har nogle rigtig gode forhold her i Nordjylland. Limfjorden er fantastisk og herude i vest har vi et stort område, hvor vi både har Vesterhavet og en masse flotte søer og åer. Den naturoplevelse vi kan tilbyde får du ikke ret mange andre steder i Danmark,” siger Helle Slot.

Medlemstallene for kano og kajak - i DK og i Nordjylland

 

2019

2020

Fremgang

Procentvis fremgang

Kano og kajak i hele Danmark

31.236

31.383

+147

+0,47%