Fitness

Fitness fra foreningernes hverdag

Hvad taler de egentlig om i Bevæg dig for livet – Fitness’ Advisory Board? Frivillighed, brugerbetaling for bad og det ideelle foreningsbaserede fitnesscenter var nogle af emnerne på mødet i november.

Hvad foregår der i foreninger med fitness? Hvad tænker de om fremtiden? Hvilken positive tendenser er der – og hvilke udfordringer?

Det vil Bevæg dig for livet – Fitness gerne høre fra ”hestens egen mund”, og derfor har vi et Advisory Board med repræsentanter fra foreninger med fitness, som gerne vil dele deres holdninger.

På det seneste møde, som blev holdt i Aarhus, blev der blandt andet talt om rekruttering og fastholdelse af frivillige, ekstra betaling og ”verdens bedste fitnesscenter”.

Møderne i Advisory Boardet foregår som en slags ”Mads og Monopolet”, hvor der bliver kastet nogle spørgsmål ud, som boardet skal forholde sig til. Her kan du kigge med over skulderen og se nogle af de spørgsmål, der blev vendt.

Forening har svært ved at besætte de frivillige poster, og oplever at de frivillige bliver i kortere perioder. Mange snakker om at splitte alt op i ad hoc opgaver, men det bekymrer spørgeren, da hun er bange for at det vil smuldre endnu mere.

”Det er farligt med frivillige, fordi de kan stoppe med det samme. Man er meget afhængig af dem og er sårbar når de har påtaget sig nogle roller, men så stopper,” siger Jørgen, formand i Selvtræner fitnessområde Nord.

”Vi tegner kontrakter med frivillige, fordi vi ofte oplever, at de stopper hurtigt. Når de frivillige får en uddannelse af os, skal de lægge to timer om ugen og forpligter sig til at være frivillig i et år. Belønningen er T-shirt, fri træning og sociale arrangementer,” lyder det fra Lotte, formand i Hovedgård.
”Jeg synes, at frivillighed er hele essensen i forening. Mange oplever, at det er en værdi i sig selv, at det er en forening, der er drevet af frivillige. Hos os er der en positiv stemning omkring frivilligheden – folk hjælper med rengøringen og roser meget. Mentalt overskud smitter. Det er vigtigt at vedligeholde frivilligheden! Vi laver en forventningsafstemning, når vi hverver en ny frivillig. Vi er ikke så meget for kontrakter; det bliver lidt for kommercielt, og kan måske skræmme de frivillige væk,” siger Leif, formand i Højbjerg-Lyseng Foreningsfitness.
”Vi bruger også kontrakter, og synes også godt, at der må stilles krav til de frivillige. Vi har også oplevet, at frivillige smutter hurtigt efter de har fået en uddannelse,” siger Lene, centerleder i Nr. Bjært/Strandhuse.

Forening vil gerne have et godt flow af frivillige, men spørger Advisory Board, om der er nogle ”farlige” typer af frivillige, eller om man bare skal være glad for alle der vil hjælpe til?

”Vi har frivillige, der har mistet motivationen, og dem tager vi en snak med for at få dem ud igen. De er farlige, fordi de ”smitter,” formand i Højbjerg-Lyseng Foreningsfitness.

”Vi har erfaring med nogle bestyrelsesmedlemmer, der har haft personlige problemer, som de ikke har nævnt. Det er endt ud i, at de har meldt sig ud fra den ene dag til den anden. Og det er selvfølgelig ikke godt,” siger Lotte, formand i Hovedgård.

Forening har haft klimavenlighed som punkt på bestyrelsesmødet – tænker at indføre betaling for bad. Både for omkostninger men også for at spare på vandet. Kan man gøre det?

De fleste mener ikke, at det er en god idé. Bad efter træning er en del af foreningstanken, og det skal være en del af kontingentet.

”Man kan da ikke vælge badet fra – det hænger sammen med at gå til fitness,” siger Leif.

”Det vil give en dårlig signalværdi,” siger Lotte.

Hvordan ser verdens bedste foreningsdrevne fitnesscenter ud?

”Vejen Idrætscenter er meget tæt på det perfekte. De har alt! Og der er mange ting af hver, så man ikke står oveni hinanden. De tilbyder mange forskellige hold. Udendørsområdet er lækkert. Loungeområdet er også lækkert til 3. halvleg,” mener flere af paneldeltagerne.

”Vigtigt at centeret er så stort, at de almindelige medlemmer også kan være der og ikke føler sig presset, når der er kurser/messer osv.,” siger Lotte.
”Vigtigt med en enorm fleksibilitet, så man kan tilpasse de behov/efterspørgsler der kommer løbende. Faciliteter, hvor der er mulighed for at udvide ud i naturen (fx cykling på taget), og vigtigt med faciliteter der er behagelige at være i – vigtigt med lys!,” siger Leif.

Er det et succeskriterie, at fitnesscenteret ligger med noget andet? (fx svømmehal, cafeteria, osv).

”Ja ét sted, et multihus, der har tilbud for hele foreningen,” siger Lene
”Hvis man laver sit center i nogle lokaler, hvor man skal dele med nogle andre, får man mere ud af det – både økonomisk, men man kan også hjælpe hinanden. Det er okay, at man ikke kan få det hele, fordi man får så meget andet,” siger Leif
”God idé at have medlemsskare inden, som kan være med til at forme centeret. Ellers kan det være farligt at starte noget så stort op, uden at have oplandet med,” siger Lotte

Vil du også høres?

Hvis du også har en mening om fitness, så vil vi meget gerne høre fra dig. Advisory Boardet mødes på hver side af Storebælt ca. en-to gange om året, og alle er velkomne til at deltage. Ring til Peter Poulsen på tlf. 29 36 26 19 eller send en mail til peter.poulsen@bevaegdigforlivet.dk, hvis du vil deltage i Advisory Boardet.