Fitness

Fitness for alle i Gårslev

Fredag den 25. september slår Gårslev Fitness dørene op for et foreningsbaseret fitnesscenter lidt ud over det sædvanlige. Her er der plads til alle – uanset om man kommer gående til fods eller kører ind i en kørestol.

Gårslev Fitness

Gårslev er ganske vist en lille by, men derfor kan der godt ske noget stort…. Byen mellem Vejle og Fredericia med godt 1.500 indbyggere, indvier nemlig i september et helt særligt fitnesscenter.

Det nye fitnesscenter, Gårslev Fitness, er det første foreningsdrevne fitnesscenter i Fitness for alle-projektet, der er bygget med henblik på, at der skal være lige adgang for alle. Det betyder, at centret er indrettet, så mennesker med et bevægelseshandicap kan bruge maskiner og træningsområde på lige fod med ikke-bevægelseshandicappede. Centret er den centrale del af en udvidelse af den eksisterende Gårslevhal.

”For os er det en ekstra bonus. Det var ikke noget, vi havde tænkt ind fra begyndelsen. Vi var bare klar over, at fitness er en idrætsgren, der tiltrækker folk, og at vi var nødt til at tilbyde det,” siger Arne Rahbek, der er formand for bestyrelsen i Gårslevhallen.

”Det var en fundraiser, der gjorde os opmærksom på projektet ”Fitness for alle”, og vi kunne godt lide tankerne, så vi søgte om at komme med,” fortæller han og tilføjer, at området er kendt for sin veneration og interesse for handicappede, så det er helt naturligt at et fitnesscenter som dette kommer til at ligge lige netop her.

Gårslev var et af tre projekter, der blev udvalgt, og herefter fulgte en proces med at vælge arkitekt og borgerworkshop.

”Det var en god forankringsproces, så vi var fælles om, hvilken vej vi skulle gå. Desværre blev projektet dobbelt så dyrt som vores budget, og derefter måtte vi igennem en trimmeproces og en ny udbudsrunde. Det var lidt træls,” siger formanden.

Byens nye samlingssted

Men i efteråret 2019 blev spaden sat i jorden, og siden er der blevet knoklet både ude og inde. For ambitionerne er store i den lille by, og når projektet står færdigt, er det med et topmoderne fitnesscenter i to etager indenfor og en aktivitetsbane med fitnessredskaber udenfor.

 ”Vi får et helt unikt sted, hvor vi har fokus på at skabe et hyggeligt miljø, hvor alle føler sig velkomne. Det er gratis at træne udenfor, og vi tænker, at det kan være en god indgangsvinkel til at trække indenfor og træne,” siger Lars Fogt Andersen, som er formand for den nye forening, Gårslev Fitness.

”Ja, vi får en helt anden hal og caféområde, som i højere grad kommer til at fungere som et samlingssted,” supplerer Arne Rahbek.

Foruden de gode træningsfaciliteter bliver der også et aktivt caféområde, som gerne skal summe af liv og hvor man hellere end gerne må slå sig ned for at læse dagens avis.

De fantastiske frivillige

Projektet har fået økonomisk støtte fra Vejle Kommune og ”Fitness for alle”-projektet, men der er en anden støtte, der har været næsten lige så uundværlig: Nemlig støtten fra byen.

Dels er der indsamlet 100.000 kr. i en privat indsamling, og dels har omkring 75 frivillige hjulpet til med deres arbejdskraft.

”Det har ganske enkelt ikke kunnet lade sig gøre uden dem. De er guld værd,” lyder det samstemmende fra Lars og Arne.

De frivillige har hjulpet til hele vejen gennem byggeriet med alt fra nedrivning til gulvlægning, og det er tydeligt at mærke, den helt særlige ”vi er sammen om det her”-ånd blandt alle involverede, når man er dumpet forbi Gårslevhallen i hele forløbet.

De nye frivillige fitnessinstruktører, der skal hjælpe medlemmerne, har været på forkursus, og bliver uddannet på Bevæg dig for livet – Fitness’ 40 timers fitnessinstruktør-uddannelse, så medlemmer får den bedste introduktion og hjælp i centret. To af instruktørerne har desuden gennemført en særlig uddannelse, som bla. gør dem i stand til at tilrettelægge træningsprogrammer for mennesker med et bevægelseshandicap.

Fint besøg og fest for alle

Der pusles stadig med detaljerne, men Arne og Lars lover, at alt nok skal være klar til den 25. september, når Gårslev Fitness åbner officielt, som landets første foreningsdrevne fitnesscenter med lige adgang for mennesker med og uden et bevægelseshandicap.

Den officielle indvielse foretages af H.K.H. Prinsesse Benedikte i sin egenskab af protektor for Parasport Danmark fredag den 25. september. Kl. 16-18 er Gårslev Fitness åbent for alle, der har lyst at se det nye fitnesscenter og der er dækket op til fest med forskellige spændende aktiviteter og godt til ganen. Man kan desuden melde sig til at prøve holdtræning om lørdagen, hvor der er åbent hus kl. 10-15.

Begge dage er der naturligvis mulighed for at blive medlem i Gårslev Fitness.