Fitness

Evig venteliste på yoga i Hvalsø Gymnastikforening

Hver 5. indbygger i Hvalsø er medlem af Hvalsø Gymnastikforening. Det er en imponerende bedrift i sig selv. Men foreningen har over 40 håbefulde navne på venteliste til yoga. Yoga er nemlig blevet trendy i den sjællandske provinsby.

”Hej Susanne!” lyder det smilende fra en kvindelig og særdeles fit skikkelse. Ordene kommer fra Tina Plank, der arbejder som fysioterapeut ved siden af sit frivillige job som yogainstruktør i Hvalsø Gymnastikforening.

Hun kender navnene på alle sine deltagere – og dem er der ellers mange af.

”Foreningsyoga er i rivende udvikling, og det mærker vi også i vores forening. Vi har konstant venteliste på både mit og min instruktørkollegas ugentlige yogahold. Men hvis vi skal oprette et hold mere, er der kun ledige tider efter klokken ti om aftenen. Det er ikke optimalt,” forklarer Tina og træder ind i salen og hilser alle velkommen med timens første yogastilling.

Alle sidder i skrædderstilling og zoomer ind på en sekvens af mental ro.

”Luk øjnene. Trææææk vejret dybt. Mærk, hvordan mellemgulvet bliver blødere og underlivet afspændt. Mærk, hvordan I grounder i jeres krop.”


Yogainstruktøren er et trækplaster


Salen er ikke helt fyldt på grund af ekstraordinære afbud, så i dagens anledning er der mere rum og luft til alle. Det falder umiddelbart attraktivt, da det er intense yogaøvelser, hun efterfølgende præsenterer for yogierne på gulvet. Men alle følger synkront med gennem øvelser, der styrker alt fra core til kondital. 

”Vi skal arbejde med jeres åndedræt – en øvelse, jeg ofte bruger med svømmere, der skal forbedre deres iltoptagelse. Som bonus øger I også jeres koncentration,” siger Tina Plank.  

Det er tydeligt, at deltagerne har en yderst kompetent underviser i fysisk træning. Hun fortæller hele tiden deltagerne, hvordan de enkelte stillinger påvirker kroppen. Det motiverer på flere planer, siger Heidi Moesgaard:

”Tina er eminent til at guide i brugen af de rigtige muskler og forklare, hvad de enkelte øvelser egentlig gør godt for. Det kan jeg godt lide. Det er træning af høj kvalitet.”

Hun arbejder som ergoterapeut til daglig. Derudover dyrker hun gymnastik på Master Rep Roskilde. Kropsbevidsthed er derfor ikke fremmed for hende, men yogainstruktøren kan alligevel noget særligt:

”Jeg har dyrket styrke og smidighed i mange år gennem gymnastikken, men yogaen giver en helt anden kropslig stamme, et dybere åndedræt og en exceptionel ro og balance. Jeg er virkelig afhængig af det!”, smiler Heidi Moesgaard, der vil gøre alt for at få fat i en plads igen.

”Første gang jeg ville tilmelde mig, kom jeg for sent. Denne gang sad jeg klar klokken tolv om natten. Otte minutter senere var der ikke flere pladser. Tina er virkelig et trækplaster!”

Aldrig mere lændeproblemer


Erik Plejdrup er enig med Heidi Moesgaard i, at instruktørens format er en afgørende faktor for yogaens popularitet i byen. Han arbejder som selvstændig og oplever en helt anden ro i hovedet nu:

”Selvom jeg har dyrket meditation i mange år, havde jeg glemt, hvor vigtigt det var. Jeg elsker den koncentration og intensitet Tinas undervisning har. Der er fokus på effekt i øvelserne, og samtidig får du en dyb bevidsthed om dig selv. Yoga er blevet et uvurderligt supplement til min løbetræning.”

Han fortæller også, at det er slut med de lændeproblemer, der ellers har drillet i flere år:

”Jeg startede, fordi jeg ønskede at styrke min rygholdning – jeg skulle jo gerne blive ved med at være de 180 centimeter i højden!”, griner Erik Plejdrup og fortsætter:

”De første 5-6 gange var jeg også sindssyg træt i ryggen tre dage efter træning, men det er slut nu. Jeg kan mærke en tydelig forskel.”

Deltagerne går altid hjem i stilhed


Lige så intens og verbal træningen har været, lige så afslappet og stille slutter den af. Efter ti minutters shavasana med mental ro og de sidste udrensende åndedrag, rejser deltagerne sig op, pakker deres yogakit sammen og bevæger sig ud af lokalet. Uden at sige et ord.

”Stilheden er et vigtigt element. På den måde forlænger de sekvensen med at skabe ro i sind og tanker, som de tager direkte med hjem. Det kan måske synes mærkværdigt, men det virker - og så er der et stærkt fællesskab i at skabe rum i sit liv og gøre noget for sig selv,” slutter Tina Plank.