Den store forening med masser af nærvær
Hvordan sikrer man et godt fællesskab og glade medlemmer i en stor forening? Kaffe på kanden, kærlig mobning og kammeratskab på kryds og tværs, lyder opskriften i Fitness-KIF.
Nogle ting er svære at beskrive. Det handler mest om en følelse, og små ting som gør en forskel. For eksempel blikket, man får, når man træder ind af døren, og det efterfølgende ”hej”. Eller den lilla bakke med den hjemmelavede marmelade, som er til fri afbenyttelse og vækker minder om somrene hos farmor.
Man fornemmer i alt fald hurtigt, at der er en stemning lidt ud over det sædvanlige i fitnesscentret i Karlslunde, som har 10 år på bagen og over 1.000 medlemmer.
”Der bliver lagt mærke til én, og det er rart,” siger Astrid, som sidder og hygger med en kop kaffe efter træningen.
Den gode stemning
Ved samme bord sidder den noget yngre professionelle ishockeyspiller Philip, som træner i fitnesscentret i sin off season fra maj til juli.
”Her er en meget personlige tone, og det er super hyggeligt,” siger Philip, som også fremhæver, at det ”ikke er de normale fitnesstyper, som kommer her.”
Ifølge souschef Sille Egeskov Germuth er det i høj grad medlemmerne selv, der skaber den gode stemning.
”Der er virkelig plads til alle, men man har det nok bedst her, hvis man også har lyst til at tale med andre,” siger Sille.
Der er fokus på det sociale med f.eks. grillarrangementer og julefrokoster, men den slags fungerer jo kun, hvis medlemmerne bakker op, understreger hun.
Et af de nyeste tiltag er et gåhold, som i høj grad også handler om det sociale.
”Vi går 1 ½ time, så man får bestemt også sved på panden, men det har vist sig også at være en god måde at få nogle inaktive i gang,” siger Sille, som sammen med lederen Majken Bülow udgør foreningens to fastansatte medarbejdere.
Karlslunde modellen
Derudover er der omkring 30 medarbejdere, hvoraf godt halvdelen er frivillige. En af dem er Jørgen, som har været med siden begyndelsen i 2008.
”Vi åbnede kl. 10 den 14. januar 2008, og vi udfyldte et tomrum. Der var i hvert fald fart på og vi var hurtigt oppe på 800-900 medlemmer,” fortæller Jørgen, som husker fra dengang, at han ”lavede træningsprogrammer fra morgen til aften”. Man kan nemlig ikke få lov til at træne i fitnesscentret medmindre man har fået lagt et gratis træningsprogram.
Kombinationen af ansatte og frivillige har fungeret godt fra begyndelsen, og den model bliver der formentlig ikke ændret på.
”Vi kan ikke skaffe frivillige nok, men uanset om man er ansat eller frivillig, skal man have en uddannelse,” understreger Majken Bülow, som var primus motor ved opstarten og stadig brænder for fitness i Karlslunde.
”Vi er en stor forening, men vi lytter meget til medlemmerne, og har været gode til at forny os. Vi kunne godt bruge noget mere plads, hvis vi fortsat skal udvikle os, for vi mangler en lidt større sal til f.eks. yoga og udstrækning,” siger hun.