Fitness

Intensiv træning i det fri vinder frem

Flere danskere dyrker kroppen i naturen og foretrækker i stigende grad holdtræning med NaturFitness - eller outdoor fitness - der udfordrer styrke, puls, balance, koordination og psyke. I landsbyen Hald Ege uden for Viborg er der venteliste på ugens to hold og fem nye instruktører på vej.

Naturen er danskernes foretrukne sted at dyrke motion. Det viser den seneste undersøgelse af danskernes idrætsvaner fra Idrættens Analyseinstitut.

Løb og mountainbike er stadig to af de mest benyttede motionsformer til at få pulsen op i naturen, men NaturFitness vinder ind på både løbesko og klikpedaler. Den tendens bekræfter Mikkel Hagstrøm, der er instruktør og initiativtager til NaturFitness i Hald-Ege Ravnstrup KFUM.

”Siden vi lancerede NaturFitness for et år tilbage, har vi oplevet et boom af interesse fra både mænd og kvinder. Populariteten skyldes især, at NaturFitness aldrig bliver ensformigt som eksempelvis løb. Vores fokus er sjove oplevelser, samarbejde og effektiv træning - og så gør det ikke noget, hvis du har ekstra kilo på sidebenene eller småskavanker, fordi vi i høj grad træner med naturlig belastning.”

Hellere undervise end at gennemføre Ironman

Mikkel Hagstrøm arbejder som oversergent i Flyvevåbnet og er derfor i bedre form end de fleste, lige som han gennem årene har udfordret sig selv i utallige idrætter. Alligevel er det ikke egne præstationer, der lokker længere.

”Det er sjovere at give noget til andre og undervise end for eksempel at kaste al min energi ind på at gennemføre en Ironman,” siger han.

Det lader til, at træneren også mestrer at plante den indstilling i hovederne hos andre. Han har netop rekrutteret fire nye instruktører, og under vores besøg er en af aspiranterne i gang med sin første session som instruktør.

”Hun gør det rigtig godt,” siger Mikkel stolt og forklarer, at hun demonstrerer det rette overblik, når hun for eksempel retter en af deltagernes hængende krop i en planke.

”Instruktørens opgave er at skabe sikkerhed og kvalitet i træningen. Deres vigtigste ansvar er, at ingen af deltagerne får skader.”

Hemmeligheden bag fem nye instruktører

Mange foreninger vil nok se anerkendende til, at Mikkel Hagstrøm har rekrutteret fem nye instruktører. Det var dog ikke synderligt svært, og hans metode er også let at kopiere for andre foreninger, mener han:

”Mange prikker typisk en enkelt kandidat på skulderen og spørger, om de kunne tænke sig hvervet som instruktør. Men selvom det er rart med anerkendelse, tøver de fleste ved tanken om at skulle binde sig til en hel sæson. Derfor har jeg valgt at dele vores træning op i forløb af ti uger, der gør det overskueligt for både deltagere og instruktører. Derudover har jeg valgt at rekruttere flere instruktører til det samme hold. Det betyder, at de på et forløb over ti uger kun har tjansen to gange. De andre otte gange kan de træne på lige fod med de andre. Det gør ubetinget både hvervet som instruktør mere tillokkende, og træningen mere alsidig for deltagerne.”

Efter en times sveddryppende træning, hvor deltagerne skiftevis har bidt sig i læben af anstrengelse og aktiveret smilehullerne, er det tid til at analysere 33-årige Anne Mønsteds premiere som instruktør. Mikkel er tilfreds og Anne ditto.

”Jeg har aldrig været instruktør før, men synes det gik godt. Mikkel har også bare skabt en atmosfære, der forener hygge med hård træning. NaturFitness er i det hele taget bare lige mig! Jeg har tidligere dyrket CrossFit, men er vild med at træne i det fri og bruge de elementer, som vi møder. Nogle gange kæmper vi om, hvem der kan hænge længst på et træ. Andre gange tager vi bolde og kettlebells med i træningen og laver sjove og udfordrende makkerøvelser. Det er fedt, at det både er alsidigt og uforudsigeligt.”

NaturFitness forebygger skader

For 51-årige Jørgen Bentsen er dagens træning første bekendtskab med NaturFitness. Synet af det gennemblødte hår vidner om, at pulsen i hvert fald kom i vejret.

”Det er skide fedt! Jeg løber meget, og derfor er det her genialt at kombinere med, fordi jeg blandt andet får trænet mave og arme. Det fedeste var den afsluttende Tabata (højintens cirkeltræning, red.).”

Jørgen blev lokket med til NaturFitness af sin nabo Thomas Loberg på 46 år, der har været med fra starten. Efter et år med NaturFitness kan han konstatere færre skader end normalt:

”Jeg har ikke de samme belastningsskader, som jeg plejer, og også et andet overskud.”