Fitness

Fitness For Alle

Kampagnen Fitness For Alle har undersøgt, hvordan fitness bliver gjort tilgængeligt for personer med fysisk og psykiske udfordringer. Læs med her og få de bedste råd og erfaringer

Fitness For Alle 

Mange fitnesscentre har mange barrierer, der gør at det kan være svært at få pulsen op, hvis man har en fysisk funktionsnedsættelse. Adgangsforhold, indretning af centeret og manglende uddannelse af personalet kan stå i vejen for inklusion. Det ønsker kampagnen et opgør med.     

Gennem tre eksempelprojekter, et forskningsprojekt og en målrettet instruktøruddannelse har kampagnen haft til formål at vise, hvordan foreningsdrevne fitnesscentre kan gentænkes, omdannes og indrettes på nye og innovative måder, så de bliver tilgængelige for alle. Det handler både om de fysiske løsninger og udbuddet af tilgængelige maskiner i det enkelte center, men også om hvordan instruktører kan klædes fagligt på til at rådgive mennesker med bevægelseshandicap, og om de barrierer, der måtte være hos den enkelte for at træne sammen med andre.

Bag ’Fitness for alle’ står et partnerskab bestående af Bevica Fonden, Realdania, Lokale og Anlægsfonden, Danske Handicaporganisationer, DIF, DGI, Parasport Danmark og Bevæg dig for livet – Fitness.

Kampagnenperioden løb fra 2017-2023 og har mundet ud i vigtige erfaringer. Her på siden finder du en opsummering og erfaringsopsamling fra kampagnen. Du vil finde råd, der er lette at indarbejde i hverdagen i fitnessforeningen for at skabe tilgængelighed og inklusion. Du finder den samlede erfaringsopsamling i boksen til højre. Du har også mulighed for at læse et kortere sammendrag eller tjekke huskelisten ud, hvor der er gode råd til den fysiske indretning af centeret og udearealerne. 

Uddannelse 

Hvis din forening gerne vil have uddannet instruktører, der er klædt bedst muligt på til at skabe gode træningsoplevelser for mennesker med bevægelseshandicap, så kan du læse mere om uddannelsen HER.

Kontakt din lokalefitnesskonsulent

Har din forening fået lyst til at undersøge jeres potentiale for at skabe mere inkluderende rammer, så kontakt jeres lokale fitnesskonsulent for yderligere sparring og rådgivning. Du finder kontaktoplysningerne HER. 

Konklusioner

1. Foreningsbaserede fitnesscentre kan med relativt enkle fysiske greb blive mere inkluderende. Men det kræver stort arbejde at blive – og blive ved med at være – et fitnesscenter for alle.

2. Det er svært at rekruttere medlemmer med fysiske funktionsnedsættelser - og foreningerne mangler viden og anbefalinger til, hvordan det skal gribes an.

3. Man kan komme langt med indkøb af universelle fitnessmaskiner. 

 

4. Den helt store forskel ligger (også) i de små detaljer. At skabe et universelt fitnesscenter ligger også i de små detaljer – og kræver ikke nødvendigvis et større
byggeprojekt.

5. For at kunne fastholde at ville være et inkluderende fitnesscenter, skal foreningen
identificere, hvordan de kan og vil arbejde med universelt design.

6. Overbygningsuddannelsen med specialisering i mennesker med fysiske funktionsnedsættelser
uddanner også foreningerne.

Se de tre eksempelprojekter her

Gladsaxe Multifitness

Gladsaxe Multifitness

Gårslev Hallen

Gårslev Hallen

Viking Fitness

Viking Fitness