Tæt på norske Nina – den fiskeglade rugby-spiller
Hun voksede nærmest op i en jolle, elsker at fiske og har en baggrund fra det norske rugby-landshold. Mød projektleder i kano & kajak, Nina Øverberg.
Du kan genkende Nina på det store imødekommende smil og den fine norske klang.
Nina Øverberg lod Bergen bag sig og satte kurs mod Danmark sammen med kæresten, Sidsel, og deres tre børn i august 2019. Med på rejsen var også et dybfølt ønske om at få et ben solidt inden for Idrætsdanmark – og allerhelst Bevæg dig for livet, hvis vision hun allerede hjemme i Bergen havde forelsket sig i.
En drøm, der gik i opfyldelse den 17. marts 2020 – netop som hele Danmark lukkede ned.
Mød Nina her.
Hvad er din rolle som projektleder i Bevæg dig for livet kano & kajak?
Min rolle er at lede og motivere til at vores projektteam og alle vores samarbejdspartnere som for eksempel klubber og foreninger og andre partnere som f.eks. kommuner, virksomheder og kommercielle udbydere i Danmark får flere ud at padle kano, kajak eller paddleboards.
Hvorfor faldt valget på Bevæg dig for livet?
Jeg har altid syntes, at Danmark er meget spændende på idrætsområdet og har derfor med interesse fulgt med i, hvad der sker i Idræts-Danmark – også længe før, jeg flyttede til Danmark. Jeg havde derfor også læst en del om Bevæg dig for livet, som jeg syntes virkede vældig ambitiøst og spændende. Allerede før, vi flyttede til Danmark, søgte jeg derfor også en Bevæg dig for livet-stilling i en kommune- den fik jeg ikke. Men heldigvis blev det meget nemmere at søge arbejde, efter at jeg flyttede. Og jeg synes selv, at jeg er landet det helt rigtige sted nu.
Du stammer fra Norge – hvor længe har du boet i Danmark, og hvad fik dig til at flytte til DK?
Jeg har boet i Danmark siden august 2019. Jeg har en dansk kæreste, og siden ingen af vores familier var i umiddelbar nærhed af Bergen, hvor vi boede, så følte vi, at vi måtte tage snakken om, hvor vi skulle bo, for at komme lidt tættere på en af familierne. Valget faldt på Danmark, fordi jeg er åben for nye ting og kan trives stort set overalt.
Hvad er – set med dine øjne – den største forskel på Danmark og Norge?
Jeg tænker, at der findes lige så store forskelle internt i vores to lande som der gør landene imellem. De fleste synes, det er sjovt med forskellene, men jeg synes altså, at vi hovedsageligt er ganske ens. Jeg elsker danskerne! Jeg vil også sige, at man sjældent serverer alkohol til barnedåb i Norge.
Er der noget ved Danmark eller danskerne, som virkelig har undret dig?
Der er så mange vokaler med forskellige lyde i dette sprog….
Norge har med sine fjelde en meget storslået natur, som Danmark nok kan have svært ved at måle sig med – hvad er dit yndlingssted i Danmark?
Danmark har også en meget smuk natur, men på en helt anden måde. Jeg tror ikke, jeg har fundet mit yndlingssted i Danmark endnu.
Hvad var dit forhold til kano & kajak, før du blev ansat som projektleder i Bevæg dig for livet?
Jeg har prøvede at padle kano engang, da jeg var lejrskole i 4. klasse. Og kajak prøvede jeg for første gang efter, jeg var blevet ansat i DKF. Så jeg har faktisk hverken de store erfaringer med kano eller kajak. Når det er sagt, så er jeg bestemt ikke uerfaren med vand, da jeg som barn ”boede” i min lille jolle, fordi jeg elsker at fiske og elsker at være på vandet.
Hovedmålgruppen for Bevæg dig for livet er inaktive danskere – hvordan appellerer kano & kajak til dem?
Kano, kajak og paddleboards er noget alle kan starte med i nærmest alle aldre, og det er en unik mulighed for at kombinere motion, frisk luft og naturoplevelser. Danmark har også en meget lang kystlinje, og det er oplagt, at danskerne benytter denne ressource.
Hvilken opgave i Bevæg dig for livet har været den mest udfordrende for dig indtil nu – og hvorfor?
Det er ikke nødvendigvis en Bevæg dig for livet-opgave, men på mange måder er det at starte i nyt arbejde i hjemmekontortilværelsen en svær opgave. Specielt med tanke på dannelsen af relationer med projektkollegerne i Bevæg dig for livet og de andre kolleger i DKF. Heldigvis har vi det meste af tiden haft muligheden for at møde ind på kontoret.
Som Bevæg dig for livet-medarbejder befinder man sig i midten af to organisationer – hvordan håndterer du det?
Min fordel her er, at jeg ikke har nogen ”forhistorie” i nogen af organisationerne. Jeg håndterer derfor dette med en nysgerrig og ydmyg tilgang. Jeg føler, at jeg kan stille de dumme spørgsmål som ”udlændingen” uden nogen form for forudindtagelse.
Hvad er Bevæg dig for livets største styrke?
Det er, at der i Danmark er en fælles ambition om at få flere aktive! Det er ikke noget lille projekt, der kun udøves lokalt, men en massiv national satsning, som indebærer, at der samarbejdes på tværs af organisationer, kommuner, forbund osv. for at indfri et hvor der på et ambitiøst mål.
Hvad har overrasket dig mest ved Bevæg dig for livet?
Det overrasker og glæder mig, at der i den grad er så mange forskellige kompetencer, man kan benytte i arbejdet både i DGI og i DIF/DKF. Der er altid nogen, der kan hjælpe.
Hvad står øverst på din Bevæg dig for livet-ønskeliste?
En coronafri verden!
Hvornår har det været en af de RIGTIG gode dage på jobbet?
Det er det, når der er flow. Når jeg/vi lykkes med det, vi vil, og når vi komplementerer hinandens styrker og kompetencer på tværs. Og når jeg kan se mine kolleger brænde for det, de gør.
Når du engang lukker døren bag dig i Bevæg dig for livet, hvad er du så mest stolt af?
Jeg håber selvsagt, at vi får lov til at køre videre i en fase III i 2023, og at vi ved slutningen af projektfasen har overgået de fastlagde mål med projektet. Videre håber jeg også, at det ikke bare er et projekt i en given periode, men at man har udviklet en samarbejdsmodel og tankegang, som kan fortsætte efter, de eksterne midler stopper.