Tæt på Maiken – dansk mester i duet i Synkronsvømning og foreningskvinde ind til benet
Det er ikke en tilfældighed, at Maiken Jensen står i spidsen for foreningsudvikling i Bevæg dig for livet. For hende er det danske foreningsliv en vigtig del af det at være dansk. Det er unikt og vigtigt – og netop derfor mener hun også, at der er brug for fokus på at finde den rette balance mellem fornyelse og fastholdelse af traditioner.
Maiken Jensen har været tilbage fra sin barsel i en god måneds tid, da vores veje krydses til et Bevæg dig for livet netværksmøde i Nyborg. Vi falder i snak henover frokosten, og det står hurtigt klart for mig, at det er en ung kvinde med såvel stærke holdninger som kompetencer og drive.
For Maiken er Bevæg dig for livet mere end et arbejde. Bevares, de 7 forgangne måneder på barsel med sønnen, Aksel, har da været hyggelige. Men længslen efter at tage fat på opgaverne har fyldt meget. Hun har savnet kontakten til kollegaerne og det at gøre en forskel i sidste ende til glæde for frivillige og foreningerne.
Nu er hun tilbage, og det er tydeligt for enhver omkring frokostbordet, at vi her sidder overfor et boblende energibundt, der tripper efter at tage fat. Som har ambitioner og en faglig rygsæk til at bakke dem op og til at sætte skub i udviklingen.
Mød Maiken her.
Hvor længe har du været ansat i Bevæg dig for livet?
Jeg startede 1. august 2018.
Hvorfor faldt valget på Bevæg dig for livet?
Muligheden for at blive en del af noget større og have et arbejde med mange samarbejdspartnere, mange snitflader og mange forskellige typer af opgaver tiltalte mig meget. Jeg er typen, der godt kan lide, når der sker en masse og også gerne har opgaver, der kommer ind fra højre. Det motiverer mig, når der bliver forventet noget af mig, og når mit arbejde kan blive til blive til glæde for mange. Det er alt sammen noget, jeg oplever og arbejder for i Bevæg dig for livet.
Du sidder med foreningsudvikling – hvad er det for en værktøjskasse, du kommer med her?
Jeg har altid været foreningsmenneske og er blevet opdraget til at være en del af foreningslivet. Så jeg er gået den helt klassiske vej fra at være udøver til instruktør, til bestyrelsesmedlem og til sidst også som ansat med ansvaret for 1500 medlemmer og 45 instruktører.
Derfor har jeg set foreninger fra mange forskellige vinkler og har altid interesseret mig for, hvordan en forening kan blive bedre og give mere værdi for medlemmer, frivillige og lokalsamfundet. Så det brede syn og forståelse for foreningsudvikling er i høj grad det, jeg har med mig i rygsækken.
Hvorfor er der brug for foreningsudvikling?
Helt personligt mener jeg, at foreningerne er en vigtig del af det at være dansk. Vores måde at drive foreninger på og foreningslivet generelt er unikt og vigtigt, og det er i høj grad med til at danne os som mennesker.
Men det er ikke nogen hemmelighed, at foreningerne, som vi kender dem og den klassiske foreningstanke, på en måde er under pres. Derfor er der brug for foreningsudvikling, så foreningerne fornyer sig, følger med tiden og ikke kun holder fast i traditionerne.
Hvad er top 3 udfordringerne i vores foreninger?
Der er ingen tvivl om, at foreningernes største udfordring handler om frivillige – både rekruttering og fastholdelse.
Undersøgelser viser, at der er mange, der gerne vil være frivillige, men det er på en anden måde, end for 10 og 20 år siden. Så her er der i høj grad brug for foreningsudvikling, så foreningerne kan blive skarpe på hvordan de holder liv i de frivillige.
Derudover er kommunikation også en stor udfordring for rigtig mange foreninger. Det er et svært område at arbejde med, hvis man ikke har en kommunikationskyndig i foreningen. Derfor ser vi ofte, at kommunikation bliver ad hoc og ikke strategisk, hvilket medfører, at det ofte ikke giver den ønskede værdi.
En egentlig generel tredje udfordring kan jeg ikke udpege – det afhænger meget af, hvor foreningerne geografisk hører hjemme. For nogle foreninger er det en kæmpe udfordring at skulle at arbejde med strategi og organisering, mens det for andre faciliteter eller fastholdelse af medlemmer, der udfordrer dem. Men erfaringerne fra FUF (Foreningsudvikling, uddannelse og fællesskab) 1.0 viste, at mange foreninger først og fremmest gerne ville have styr på ”basen” i foreningen for, at der var overskud til at arbejde med andre potentialer og udfordringer.
Hvor ser du det største potentiale i foreningerne?
Det største potentiale i foreningerne ser jeg helt klart i fællesskabet. Det har hovedsageligt været fællesskabet, der ind til nu for mig har gjort, at jeg selv har elsket at komme i diverse idrætsforeninger. Og i høj grad er det også mit indtryk, at det er fællesskabet der adskiller foreningerne fra andre steder at dyrke idræt. Men derfor skal foreningerne stadig følge med, så fællesskabet også er tidssvarende og har tidssvarende tilbud.
Hvilken opgave/proces/produkt er du mest stolt af at have været en del af i Bevæg dig for livet – og hvorfor?
Det er jeg er mest stolt af er egentlig at være en del af et projekt, hvor vi arbejder mod og med et stort og fælles mål. Så det at være en del af den proces, der kan og skal løfte vores befolkning, det inspirerer og motiverer mig i høj grad til at blive ved med at se fremad og finde muligheder.
Hvad står øverst på din ønskeliste?
Det er, at konsulenterne i specialforbundene og landsdelsforeningerne har styrke, kraft og kompetencer til at hjælpe foreningerne med at følge med udviklingen, så Bevæg dig for livet sætter sine spor i foreningerne LANGT efter 2025.
Hvad er Bevæg dig for livets største styrke?
Jeg synes, at Bevæg dig for livet har en utrolig stærk kernefortælling. Bevæg dig for livet viser og italesætter de mange styrker og fordele, der er ved at bevæge sig. Det handler ikke bare om at komme i form. Når man får rørt sig, løftes det generelle velvære. Man har det sjovt og dyrker man idræt i en forening, bliver man også del af et fællesskab og opnår samvær med andre mennesker. at idræt. Det er når vi formår at levere på kernefortællingen – og det har vi i den grad gjort – man virkelig ser styrken i Bevæg dig for livet.
Hvad er Bevæg dig for livets største udfordring?
Vi har udviklet mange koncepter siden startskuddet til Bevæg dig for livet lød i 2015. Vi har specialiseret os i, hvad der skal til for at få den almindelige dansker til at bevæge sig. Vi ved en masse om, hvad der virker. Forude ligger den store udfordring i at få vores viden, erfaringer og koncepter udbredt og bragt i spil bredt set uden Bevæg dig for livet.
Hvornår har det været en RIGTIG god dag på jobbet?
Jeg elsker at se mennesker rykke sig, blive klogere, lære noget og blive bedre. Hvis jeg kan være dem behjælpelig og bidrage til denne proces, så går jeg glad hjem.