Tæt på Esben: #Skridtogskrald-mesteren fra Tønder
For Esben Thøstesen fungerer Bevæg dig for livet som en unik løftestang til at åbne døre og få skabt resultater i Tønder Kommune. Mød projektlederen bag bl.a. folkebevægelsen #skridtogskrald med mere end 20.000 medlemmer på Facebook.
Esben Thøstesen blev ansat som projektleder for Bevæg dig for livet-indsatsen i Tønder kommune den 1. november 2018. Og lige siden har det ikke skortet på innovative motionsindsatser i Tønder Kommune!
Få et indblik i Esbens arbejde her.
Hvad er din rolle som projektleder i Bevæg dig for livet i en kommune?
Min rolle er mangfoldig, men hovedsageligt strategisk. Min fornemste opgave må være at sætte bevægelse i højsædet – hvad end det er internt, ude på skolerne eller blandt erhvervslivet.
Jeg skal være inspirerende og igangsættende ift. initiativer, som kan flytte os nærmere målet om flere motionsaktive borgere. Jeg skal - sammen med mine kolleger - understøtte vores mangfoldige foreningsliv og sikre dem de bedst mulige rammer.
Hvorfor er der brug for Bevæg dig for livet i jeres kommune?
Vores sundhedsprofil tegner et tydeligt billede af, hvorfor der er behov for et stort fokus på en aktiv livsstil. Med Bevæg dig for livet i rygsækken har bl.a. Tønder Kommune et stort potentiale for at forbedre borgernes livsstil til det mere aktive. Det unikke ved Bevæg dig for livet er, at lige meget hvilket fagområde der er tale om, kan bevægelse sættes på dagsorden og bidrage positivt.
Hvilken opgave i Bevæg dig for livet har været den mest udfordrende for dig indtil nu – og hvorfor?
Det er klart COVID-19 og de restriktioner, der fulgte/følger med, som i den grad har udfordret vores foreningsliv og den aktive livsstil.
Hvad har været din største aha-oplevelse i bevæg dig for livet indtil videre?
Min største aha-oplevelse var, da jeg gik fra det private erhvervsliv til det kommunale og via Bevæg dig for livet fik indblik i 25 kommuner. Forestillingen om, at en kommune er en kommune, blev gjort til skamme. Her er lige så store forskelle som ligheder!
Hvad har indtil videre været jeres/dit bedste tiltag/bidrag i Bevæg dig for livet regi?
I Tønder Kommune har vi heldigvis være gode og heldige med at igangsætte initiativer, som er blevet taget godt imod.
Vi har:
- ændret tilskudsområdet for foreninger og haller til det bedre/nemmere og har derigennem inspireret til nytænkning osv.
- implementeret store Bevæg dig for livet-puljer, som kan søges af henholdsvis foreninger, haller og internt i kommunen.
- sammen med DGI Sønderjylland, implementeret Jump4Fun og YouTurn i flere foreninger i kommunen.
- indført FitFirst (bevægelseskoncept med højintense og involverende idrætsaktiviteter fra 10 idrætsgrene) på alle folkeskoler.
- implementeret 11 for Health (veldokumenteret undervisningsforløb for bevægelse i undervisningen) på alle folkeskoler.
- igangsat et Idræt for Sindet initiativ, sammen med DAI, hvor vi har ansat en idrætskoordinator på 30 timer ugentlig, som skal sikre tilbud til borgere med en psykisk sårbarhed.
- igangsat Fælles Familieaktiviteter, sammen med kommunens mange selvejende haller, som er et åbent hal initiativ, hvor der et sted i kommunen tilbydes gratis familieaktiviteter og aftensmad min. én gang ugentlig.
- lanceret`#skidtogskrald (+20.000 medlemmer), som i al sin enkelthed handler om at skabe et digitalt fællesskab og en positiv samhørighed omkring det at være aktiv i naturen og samtidig samle det affald op, man kommer forbi.
- startet Áktive sammen - hver for sig’, hvor over 2.000 medlemmer inspirerer hinanden til at opretholde en aktiv livstil.
Hvordan fungerer samarbejdet mellem jeres og andre visionskommuner?
Det fungerer rigtig fint. Der er stor vidensdeling og erfaringsudveksling at hente. Naturligt, så er der nogle kommuner, man samarbejder mere med end andre.
Hvad er den største styrke ved at være med i Bevæg dig for livet som kommune?
Netværket og de mange kompetencer, det medfører. Man er som kommune stolt af at være en del af et projekt med så stor en betydning for hele landet.
Hvad er Bevæg dig for livets største styrke?
Størrelsen. Netværket. Signalet om, at alt tæller. Vi arbejder ikke med løftede pegefingre, men er overbeviste om, at man kan motivere yderligere med gode rammer og synlighed.
Hvad har overrasket dig mest ved Bevæg dig for livet?
Mangfoldigheden og antallet af involverede parter.
Hvad står øverst på din Bevæg dig for livet-ønskeliste?
Lige pt. står en hverdag uden restriktioner ret højt på ønskelisten. På vegne af foreningerne og borgere, som bliver udfordret på den aktive livstil, trivslen mv.
Ellers kunne jeg godt tænke mig, at den gode sparring visionskommuner imellem udmønter sig i flere deciderede samarbejder omkring enkelte initiativer.
Hvornår har det været en af de RIGTIG gode dage på jobbet?
Når vi oplever at et initiativ, hvad end det er igangsat af forvaltningen eller af en forening, gør en forskel. Når vi har politisk styregruppemøde og stemningen blandt lokale og DIF/DGI-politikere er RIGTIG god.
Når du engang lukker døren bag dig i BDFL, hvad er du så mest stolt af?
At have arbejdet proaktivt og innovativt mod en ambitiøs målsætning. At have igangsat mange gode initiativer og forhåbentlig gjort en forskel. Og personligt at have udvidet mit lokale og nationale netværk.