Nyheder

Betina vil genfinde motivation og overskud til motion i hverdagen

Betina Madsen fra Stilling uden for Skanderborg blev i 2020 ramt af en alvorlig blodprop, der har resulteret i, at hendes energiniveau er væsentligt nedsat. Motionen, der ellers altid har fyldt så meget, er svær at finde motivation og overskud til. Nu får hun hjælp af den personlige træner, Linn Trentel Busch – et forløb, som Betina vandt i Alt Tællers konkurrence.

En onsdag morgen i slutningen af juni mødes Betina Madsen og Linn Trentel Busch hjemme hos Betina i Stilling. De skal snakke om motivation og om, hvordan man får motionen tilbage som en naturlig del af hverdagen.

For det er ikke så nemt, som det har været, siger Betina:

”Jeg har altid dyrket meget motion – lige fra jeg var barn og nærmest både ude i idrætsforeningerne, men også i ungdomsårene, hvor jeg spillede håndbold og løb flere gange ugentligt. Og jeg var både på sportsefterskole og efterfølgende sportscollege,” fortæller hun.

I løbet af studietiden, hvor Betina kom i lære hos en optiker, blev det sværere at finde plads i hverdagen.

”Sport blev noget, man selv aktivt skulle opsøge og finde plads til. Det var ikke så nemt længere, og det var ikke en naturlig del af hverdagen – også fordi jeg tit havde vagter i weekenderne,” husker Betina.

Bump på vejen

Men de helt afgørende bump på vejen for Betina har været en for tidlig fødsel af sin ældste datter, som tog alt fokus i flere år, som hun selv beskriver det. Siden er endnu et barn kommet til.

”Efter at have fået to børn er motion blevet en pligt. Jeg kommer af sted på en løbetur engang i mellem, men det er svært at finde tid til og motivere sig til, når man selv skal af sted,” siger Betina.

I 2020 blev hun ramt af en meget alvorlig blodprop, der både medførte en ballonudvidelse og en pacemaker, og det er gået ud over energiniveauet. Det er en udfordring, når der samtidig er en sundhedsmæssig pligt til at holde sig i gang og styrketræne.

”Nu skal jeg dyrke motion, fordi jeg SKAL det,” siger Betina og fortsætter:

”Men jeg har svært ved at få motionen til at være en fast del af hverdagen – og til ikke at være en sur pligt. Jeg håber, jeg kan få nogle simple råd til, hvordan jeg genfinder motivationen og finder overskuddet, så jeg ikke skal gå og slå mig selv oven i hovedet længere.”

Og hvordan gør man så?

Det er her, Linn Trentel Busch kommer i spil. Efter en god snak med Betina sender Linn en plan med struktur og tips, der skal gøre det nemmere at få motion ind i hverdagen.

”Betina har været vant til at dyrke idræt og motion, men som mange af os andre, bliver hun overhalet af hverdagen, og så er hun udfordret efter sin alvorlige blodprop,” indleder Linn Trentel Busch, der er personlig træner.

Det handler derfor om at hjælpe Betina på vej med helt konkrete værktøjer:

”Vi har snakket om nogle helt konkrete ting. Fx nogle faste rutiner – at man står op om morgenen og tager løbetøjet på. Og hvis man så ikke kan overskue sin løbetur, så må man først træffe beslutningen, når man står med løbetøjet på ude foran sin dør,” fortæller Linn og fortsætter:

”Og så gælder det om at lægge styrketræningen ind, når hun alligevel er i gang, fx i slutningen af løbeturen, hvor hun også er godt varm, for så er det nemmere, end hvis man skal planlægge at skulle af sted i fitness dagen efter.”

Sænk ambitionsniveauet

Og til sidst kommer Linn Trentel Busch med et råd, vi vist alle kan have glæde af:

”Nogle gange skal man sænke ambitionsniveauet. Alt tæller, og man behøver ikke nødvendigvis at skulle igennem alle store muskelgrupper eller kunne fastholde et vist tempo under hele løbeturen,” siger Linn og afrunder:

”Og så det kan være en god ide at tænke familien med ind i det. Hvis man fx kører børnene til gymnastik, så tag selv løbetøjet på hjemmefra og gå eller løb en tur imens – evt. med nogle af de andre forældre, der også sidder og venter.”

Betina vandt forløbet med personlig træner, Linn Trentel Busch i Alt Tællers konkurrence på Facebook i maj 2023. Næste skridt er, at Linn sender en plan til Betina, og så følger de op om nogle måneder.

Linn Trentel Busch er fysioterapeut og personlig træner i Ergopro, og her kan du se en video med enkle øvelser til sommer-styrketræning, som du kan lave derhjemme:
Se video

 

Fakta om Alt tæller

  • Alt Tæller er en del af idrætsvisionen Bevæg dig for livet
  • Alt Tællers Facebook-side deler gode råd og inspiration til at få mere motion ind i hverdagen
  • Alt Tællers formål er at sænke barren og inspirere til hverdagsmotion, hvor alle kan være med

Om Bevæg dig for livet

Danmark skal være verdens mest aktive nation i 2025. Det er målsætningen for den største partnerskabsaftale i dansk idræts historie - en aftale, der går under navnet ’Bevæg dig for Livet’ og har som mål at sætte Danmark i bevægelse. Nordea-fonden og TrygFonden indgår i et tæt partnerskab med DIF og DGI om at realisere visionen.