FamilieFloorball
Floorball er en sport, hvor alle kan være med, selv de mindste.
En god måde at få børn tidligt i gang med floorball er ved at oprette familiehold, hvor børn har mulighed for at lege og være aktive sammen med forældrene (og måske også bedsteforældrene):Målet er at både børn og voksne har nogle hyggelige og sjove timer, hvor bevægelse, fællesskab og glæde er i centrum.
FamilieFloorball kan som bonus give en positiv afsmitning på foreningens øvrige liv: De nye medlemmer kan på længere sigt give flere ungdomsmedlemmer, flere forældre på MotionsFloorball-holdet – og flere frivillige i foreningen.
Målgrupper
Oftest henvender FamilieFloorball sig til familier med børn i aldersgruppen 4-8 år, men der er masser af positive eksempler på, at også ældre aldersgrupper kan være med. Det vigtigste er samværet og det sociale aspekt.
På nogle FamilieFloorball-hold består kernen af tidligere spillere, som har fået børn og derfor bruger FamilieFloorball-holdet til at komme i gang igen. I andre foreninger har man tiltrukket voksne, som slet ikke har floorball-erfaring, men som til gengæld har et ønske om et aktivt fællesskab sammen med deres børn.
Baner og udstyr
Det anbefales at spille FamilieFloorball på små baner. Det er ikke nødvendigvis et krav at der skal være bander, men det er selvfølgelig en fordel. Har man deltagende børn med stor aldersspredning kan man evt. arrangere to baner, hvor de helt små spiller på den ene bane, mens de lidt større skolebørn spiller på den anden.
Optimalt stiller foreningen stave til rådighed, så deltagerne bare skal møde frem i sportstøj. Husk i den forbindelse at have både børne-, junior- og voksenstave, så der er passende stave til alle aldersgrupper. Og medbring en masse bolde i forskellige farver.
Aktiviteter
Det primære fokus i FamilieFloorball er sjov og leg på børnenes præmisser. Sekundært at sætte fokus på træning af de mindste børns motorik.
Man kan gøre det meget enkelt: opvarmning med bold, små teknik- og afleveringsøvelser og i begrænset omfang (alt efter aldersgruppen) også skudøvelser med fokus på teknik. Afslut altid med at spille masser af små kampe, enten med børn og voksne hver for sig, eller hvor alle er blandet på tværs af alder, køn og niveau.
Man kan også lave masser af lege: Man kan f.eks. lege ”Kongens efterfølger” eller ”Ståtrold” (hvor man bliver fri ved at skyde bolden mellem benene). Man kan skyde til måls efter kegler, skraldespande og hvad der ellers kan findes i omkring banen. Man kan opstille forhindringsbaner, som man skal forcere med stav og bold, eller spille kampe, hvor man er to og to sammen om én stav.
Fantasi og evnen til at tilpasse sig situationen er noget af det vigtigste, når man har med de helt små at gøre. Der er ikke to træningstimer, der er ens – og ofte må man kunne improvisere.
Sørg dog for, at der er masser af løb! Og uanset om børnene løber med eller uden bold, så sørg også for at de altid har en stav i hånden.
Det anbefales ligeledes at bruge store mål, så det er lettere at score, ligesom man med fordel kan spille med en blød skumgummibold, da de mindste børn oftest ikke har reflekser til at kunne stoppe en almindelig floorballbold, der triller alt for hurtigt.
Hvornår?
Som regel er det bedst at udbyde FamilieFloorball lørdage eller søndage formiddage for at gøre det nemmere for forældre at deltage. Begrænsede haltider kan dog selvfølgelig betyde, at man må lægge træningen på andre tidspunkter.
Selv om man for børnenes skyld bør undgå sene aftentider, kan man selvfølgelig også tænke kreativt og f.eks. træne en fredag aften mellem kl. 18-19 og bagefter gøre det til en hyggelig tradition at afslutte træningen med at vise DR1’s ”Disney Sjov” på storskærm, så både børn og voksne i fælleskab får en ekstra hyggelig time inden turen igen går hjemad.
Uanset hvilke dage aktiviteten udbydes, skal tidspunktet til gengæld altid tilpasses: Nogle børn sover længe, mens andre står tidligt op og sover til middag. Af samme årsag er noget af det sværeste ved FamilieFloorball at vide hvor mange, der kommer hver gang. Når børnene er i de tidligste skoleår kan det nemlig være svært at have en stabil gruppe, der møder op hver gang, så det gør derfor sjældent noget, hvis man ”overbooker” disse hold lidt.
Hvem skal stå for træningen?
På trænersiden er det vigtigt at have en kompetent træner, som er vant til at kunne håndtere de mindste – og som selv har lyst til at lege med børn og forældre. Så selv om det kan have sine fordele med en erfaren floorballtræner, kan man også sagtens benytte børnetrænere fra andre idrætsgrene eller f.eks. en pædagog eller skolelærer, hvis man har en sådan i foreningen. Det kan også være en god idé at have flere trænere tilknyttet, så de kan afvikle træningen på skift, så der ikke bliver trukket alt for store veksler på de samme personer hele tiden.
Hvad skal det koste?
Kontingentstørrelsen er selvfølgelig op til den enkelte forening og skal ses i forhold til hvad der betales på de øvrige hold. Man kan enten lade både børn og voksne betale det samme, eller have et kontingent pr. barn og lade forældrene deltage gratis. Eller noget helt tredje.
Rekruttering af deltagere
Når det nye hold skal markedsføres gælder det om at udnytte alle muligheder: Internt bruger man selvfølgelig foreningens hjemmeside og Facebookside, og laver opslag i klubhuset eller i hallen, hvor man holder til. Eksternt kan man lave plakater og flyers, som kan hænges op i byen, f.eks. i det lokale supermarked eller i børnehaver og på skoler.
Har I en god kontakt hos kommunen, så få dem til at hjælpe jer med at formidle budskabet til kommunens institutioner, som kan videreformidle tilbuddet til børn og forældre. Men husk også selv at følge op ved at tage kontakt til de enkelte institutioner eller skolernes idrætslærere. Erfaringsmæssigt er det jo ikke alle, der får læst de mails, der bliver sendt rundt.
FamilieFloorball er for alle
