Springsikker

Hovedstand

Teknikstudie

Teknikstudie

Variationer

Variationer

Teknikstudie

Faseopdeling: 2 faser

  1. Hånd-/hovedisætning: Fra hugsiddende med armene pegende fremad sættes hænderne i underlaget lidt foran kroppen. Herefter forskydes kropsvægten over på armene og panden sættes langsomt i underlaget 20-30 cm foran hænderne, så der er ca. 900 i skulder-, albue- og håndled. Støttepunkterne hænder og hoved skal danne en trekant.
  2. Opgang: Dette kan foregå uden eller med afsæt. Uden afsæt placeres hænderne og hoved tæt på fødderne kan man ved at strække knæ og fodled få hoften ført henover hovedet. Herefter stemmes imod underlaget med armene og langsomt bøje knæene igen, så man nu står på hovedet med bøjede ben. Rygsøjlen skal her stå næsten lodret, så det meste af kropsvægten er på hovedet og resten på armene. Denne teknik kræver en hvis smidighed i hasemuskulaturen. Med afsæt placeres hænderne lidt længere fremme og der udføres et lille afsæt efter at hovedet er placeret i underlaget for at få hoften henover hovedet, hvorefter armene stemmer imod underlaget og knæene bøjes, så det meste af kropsvægten kommer over på hovedet.
    Derefter strækkes benene langsomt mod loftet, mens kroppens position holdes i knap lodret position. Benene skal holdes samlet hele tiden.

Keypoints: Næsen må gerne næsten røre underlaget, når hovedet sættes i, da man ved opgang til hovedstand ruller op over panden, så man ender med at støtte øverst på panden, hvilket er optimalt.

Forudsætninger

Styrke/flexibilitet: Styrke i armene til at holde kroppens position.

Særlige motoriske udfordringer: Koordinering af hofte, knæ og fodled, mens hovedet er nedad

Primærfejl – fejlretning

2 primærfejl:

  1. Hovedet sættes ikke langt nok frem, så hovedstanden bliver ustabil.
    Sørg for at trekanten mellem hænder og hoved næsten er ligebenet.
  2. Issen sættes i underlaget. Det medfører ofte en lettere krumning af øverste del af ryggen, som gør det sværere at holde balancen.
    Se keypoint i forhold til fejlretning

Risikomomenter

Ved hovedstand belastes især nakken og man skal være påpasselig med at gymnasten ikke ruller henover hovedet i opgangsfasen.

Modtagning

Modtageren sætter sig på det ene knæ foran gymnasten og tager fat med begge hænder om hoften på gymnasten ved opgang. Gymnasten skal placere sit hoved sæt på modtagerens knæ, så hovedstanden er helt tæt på modtageren.