Træningsmakkere: Sofaen blev udskiftet med fitness

94-årige Anna Højer Petersen og 77-årige Grethe Christiansen er træningsmakkere. De træner sammen i fitnesscentret to gange om ugen. ”Det er meget bedre end at sidde hjemme i sofaen”, lyder det fra de energiske seniorer.

De har kendt hinanden i mange, mange år. Været naboer og fulgt med i hinandens liv. I dag er de træningsmakkere.

Hver tirsdag og fredag formiddag hopper Anna Højer Petersen og veninden Grethe Christiansen i træningstøjet og følges ad til fitnesscentret i Strøbyhallen uden for Køge. Det har de gjort det sidste halve år, og det er en ordning, de begge er meget glade for.

”Det er jo vigtigt at røre sig,” lyder det fra 94-årige Anna Højer Petersen, som har trænet i fitnesscenter i godt tre år. Tidligere har hun dyrket gymnastik, svømning og badminton, og det er helt naturligt for hende at holde kroppen i gang.

”Det nytter ikke bare at sidde hjemme i sofaen, så jeg prøver at holde mig i gang og udover at træne her går jeg også ture,” siger den friske fitnessudøver, som ikke kunne lade være med at blande sig, da hun forrige år oplevede, at Grethe Christiansen stort set ikke kom uden for en dør og sad i sofaen dagen lang.

”Hele 2016 tilbragte jeg nærmest i sofaen, fordi jeg havde så mange smerter. Så kom Anna og sagde, at nu skulle jeg altså tage mig sammen og få gjort noget ved den hofte, og det har gjort en verden til forskel. Efter jeg fik en ny hofte, gik der tre dage, så var jeg i gang med genoptræningen,” fortæller 77-årige Grethe Christiansen.

Vil slet ikke undvære træningen

Hun syntes dog ikke rigtigt, at genoptræningen, hun fik tilbudt, gav noget, men så var Anna der igen: Vil du med mig?, spurgte hun veninden, og før Grethe fik set sig om, stod hun i fitnesscentret i AIK Fitness. Til at begynde med skulle hun have hjælp til f.eks. at komme op på løbebåndet, men i dag færdes hun sikkert og hjemmevant mellem alle maskinerne. Hun og Anna har hver deres træningsprogram, men mødes til sidst og strækker ud sammen.

”Jeg er utrolig glad for, at hun tog mig med. Og jeg vil slet ikke undvære det nu. Det er godt for mine ben, min ryg  - ja det hele!,” siger Grethe Christiansen begejstret.

Det sociale betyder også meget for hende.

”Der er altid én, man kan få en sludder med her. Der, hvor jeg bor, har jeg ikke rigtig nogen at tale med, så der er dejligt at komme herhen,” siger hun.

Grethe og Anna er bestemt ikke de eneste seniorer, der har fundet vej til AIF Fitness, der har 900 medlemmer, og en stor del er over 60 år.

Forening med vokseværk og ambitioner

”Vi har mange ældre medlemmer, som har hørt, at man skal dyrke fitness, når man bliver gammel, og så kommer de her, når de er gået på pension,” fortæller bestyrelsesmedlem og ”frontmedarbejder”, Anni Antonsen.

Anni Anthonsen har været med fra begyndelsen, da centret åbnede i 2013, og håbede på 250 medlemmer… AIK Fitness reklamerer ikke, så det er medlemmerne selv, der har spredt det gode budskab om det lokale foreningsbaserede fitnesscenter.

”Det er virkelig rykket det seneste 1 ½ år. Folk har fundet ud af, at vi er her, og der er faktisk ikke plads til ret mange flere,” siger Anni Antonsen.

Fitnesscentret har for nylig fået renoveret indoor cycling-lokalet og barsler også med tanker om at etablere noget udendørs fitness.

”Vi kunne godt bruge noget mere plads, så vi f.eks. kunne lave noget cirkeltræning i maskiner, og det arbejder vi også på,” siger Anni Antonsen.