Alder er ingen hindring for at ro kajak

Kajakroning kender ingen alder. Det kan 69-årige Svend Munk Pedersen i Mellerup skrive under på. For 10 år siden satte han sig for første gang i en havkajak.

Når man bliver ældre, kan det være svært at tage sig sammen til at få motion. 

En af dem, der har taget sig sammen, er 69-årige Svend Munk Pedersen fra Mellerup. I 10 år har han roet havkajak sammen med klubkammerater i Mellerup Havkajak og Mariager Kajakklub. 

- I havkajak kan du hurtigt komme ud i naturen og få den motion, som er godt for helbredet. Det er nemt at sætte kajakken på taget af bilen eller på en trailer og komme afsted. Samtidig er kajakroning en af de discipliner, hvor du som ældre godt kan ro fra de yngre, smiler Svend Munk Pedersen. 

At udfolde sig i naturen var nu ikke et ukendt område for Svend Munk Pedersen, inden han begyndte med havkajak. Professionelt havde han beskæftiget sig med ledelsesudvikling, herunder at arrangere overlevelsesture for ledere, så det var oplagt, at naturen kaldte efter, han solgte sin virksomhed. 

- Jeg er også gammel spejder, så det var helt naturligt at bruge min fritid i naturen, og sammen med to af mine kammerater, Lars og Jørgen, startede vi ud med at arrangere adventure rollespil, forklarer han. 

I 2006-2007 kom havkajak med. 

- I Mellerup bor vi lige midt i naturen ned til fjorden, hvor mange nyder at sejle over til Kanaløen. Derfor var det oplagt at tage kajak ind over, siger han. 

Kanaløen blev dannet, da man i 1950’erne gravede en syv meter dyb sejlrende til den tunge sejltrafik på Randers Fjord. På øen er der en lille havn og mulighed for at slå lejr i shelters og nyde en overnatning i det fri 

Netværk og ture 

Med hjælp fra en sponsor kom Mellerup Havkajak i gang med 10 klubkajakker med alt tilhørende sikkerhedsudstyr, og to år senere fik Svend Munk Pedersen sin egen havkajak. 

- I starten var det svært at holde balancen, men jeg var vist ikke mere i vandet end de andre, inden vi gik op til prøve i det obligatoriske kursus for havkajak roer 1. Det prøver vi også at forklare de nye roere, smiler Svend Munk Pedersen. 

Med tiden og for at blive dygtigere til at ro, meldte en halv snes af medlemmerne i Mellerup sig ind i klubben i Mariager, deriblandt Svend Munk Pedersen. 

- Vi ville gerne have nogen at sparre med og flere at ro ture sammen med, og det har vi fået i Mariager, siger Svend Munk Pedersen. 

Det at knytte netværk for at møde andre og ro sammen med andre, har de været gode til i Mellerup, som i dag tæller cirka 75 medlemmer. For ud over at ro korte ture på fjorden, bliver der også arrangeret længere klubture, ligesom Svend Munk Pedersen er med i en gruppe på seks, der efter at have forladt arbejdsmarkedet, gerne tager på længere selvarrangerede ture. 

Mad, vin og hygge 

- I 2013 fik Mellerup Havkajak uddannet flere klubinstruktører, for med flere klubinstruktører kunne vi bedre hjælpe hinanden og få god tid til at tage os af de nye medlemmer. I den forbindelse opstod behovet for klubture samtidig med, at vi seks, der ror fast sammen en gang om ugen sammen med andre af klubbens medlemmer, fik lyst til at tage på længere ture sammen med overnatning. Vi har roet Møn Rundt og Mors Rundt, og to gange om året er vi på ture til Sverige, den ene er en klubtur, den anden en, vi seks arrangerer, forklarer Svend Munk Pedersen. 

Det er på de længere ture, at andre kobler sig på, ligesom Mellerup kobler sig på de andres ture gennem de netværk, der er skabt. 

- Vi har knyttet netværk til havkajakroere i både Aarhus og Struer. De melder sig så på vores ture, og vi på deres. Fordelen ved havakajak er, at vi kan pakke alt det i kajakken, vi har brug for under en længere tur. Som eksempelvis turene til Sverige, hvor vi har alt med til fire overnatninger, så vi ikke behøver at skulle ind nogen steder for at proviantere. Vi har selv mad og vin med, som vi hygger os med om aftenen i varmen og skæret fra flammerne i bålet samtidig med, at vi får gode oplevelser på vandet sammen, siger Svend Munk Pedersen, der kun kan opfordre alle, der er kommet lidt op i alderen at prøve kræfter med havkajak: 

- Fordi, det er sundt for kroppen og sjælen.