Håndbold

Flere aktive borgere i kommunen

Håndbold for 60+, kronikere eller jobsøgende.

Bløde bolde, masser af smil og nostalgi er, hvad der skal få flere tilbage på håndboldbanen. Vi arbejder for, at tidligere håndboldspillere gør comeback eller helt nye spillere får lyst til at gribe bolden i klubber og kommuner.

Det sker gennem de to træningsformer Håndboldfitness og Five-a-side Håndbold. Begge spil foregår på mindre baner med bløde bolde og uden hårde tacklinger. Spillene kan tilpasses bestemte målgrupper - det kan være, at knæene knirker, eller man bøvler med overvægt eller en kronisk sygdom. 

Som led i udbredelsen af Håndboldfitness og Five-a-side Håndbold har vi sammen med flere håndboldklubber indledt samarbejde med kommuner landet over. Nedenfor kan du læse fire eksempler på samarbejde mellem en håndboldklub og en kommunal forvaltning. Vi har også et stærkt samarbejde med Diabetesforeningen, der åbner dørene for et stort lokalt netværk af borgere, der har potentiale for at deltage i nye motionstilbud. 

Bevæg dig for livet - Håndbold står klar til at skabe endnu flere kommunale samarbejder, der giver sjove, sunde og sociale træningstilbud. 

Kontakt projektmedarbejder Anna Katrine Sand på mobil 24843136 eller mail: asa@dhf.dk

Håndboldfitness og Diabetesforeningen

HH90, Holstebro kommune og den lokale Diabetesforening

Vi arbejder sammen med Diabetesforeningen om at skabe håndboldfitnesstilbud til mennesker med diabetes eller andre kroniske sygdomme. 

Vi finder en håndboldklub, der har lyst til at skabe et motionstilbud, der er tilpasset deltagerene. I samarbejde med den lokale Diabetesforening træner holdet en eller flere gange om ugen. 

Et eksempel er Holstebro kommune, hvor kommunens sundhedscenter og fritidsforvaltning har bakket op om opstart af holdet og hjælper med at rekruttere deltagere. Håndboldklubben stiller træningstid til rådighed og træningen er tilpasset Diabetesforeningens medlemmer.

Samarbejdet med Diabetesforeningen er funderet i en aftale med Dansk Håndbold Forbund, og vi ønsker at udbrede modellen til endnu flere kommuner. Hvis jeres kommune er interesseret i at starte et Håndboldfitness-hold op for borgere med kroniske lidelser, så står vi klar til et samarbejde. 

Håndbold skal motivere og skabe netværk i Skive

Skive fH og Skive Jobcenter 

Mai Buchhave er en initiativrig medarbejder på jobcenteret i Skive kommune, som så muligheden for at skabe en alternativ aktivitet for arbejdssøgende borgere, der både kunne give netværk, motion og fællesskab. Efter et besøg af en konsulent fra Bevæg dig for livet - Håndbold kunne jobcenteret starte et Håndboldfitness-hold, som giver borgere mulighed for at dyrke motion i fællesskab. 

Håndboldklubben Skive fH har været med fra starten og har stillet træningstid til rådighed for holdet. På sigt ønsker jobcenteret og Skrive fH at tilbyde håndboldfitness både til borgerne tilknyttet jobcenteret og medlemmer af Skive fH. Det vil styrke de jobsøgende borgeres vej ind i nye netværk, og måske kan det lede til en jobmulighed. Om sommeren går holdet på græs og spiller fodbold.

Mai Buchhave fortæller om deres oplevelse med Håndboldfitness: 

"Målet med HåndboldFitness har været at øge borgernes fysiske og psykiske trivsel og derved give dem et stærkere fundament at bygge ovenpå i deres proces frem mod uddannelse og job. Vi har blandt andet haft fokus på at understøtte borgernes selvtillid og selvværd ved at skabe et rum, hvor der er masser af muligheder for succesoplevelser samt respekt og anerkendelse for at turde at fejle. Dette har været muligt, fordi der i HåndboldFitness ikke er tabere og vindere – her tæller vi nemlig ikke mål. Vi fokuserer i stedet på, at alle er aktivt med og føler sig som en del af holdet. Borgerne har hurtigt taget koncept til sig, og min oplevelse er, at ingen har savnet konkurrenceelementet. Glæden ved at føle sig socialt accepteret (præcis, som man er) kombineret med personligt tilpassede udfordringer, har skabt udvikling for mange borgere enten fysisk eller psykisk, og det har været langt mere værdifuld for dem i nuet – og ikke mindst for fremtiden. Det har været muligt at tilpasse udfordringerne, fordi vi i HåndboldFitness kan differentiere både i forhold til intensitet og sværhedsgrad inden for såvel spil som styrkeøvelser. Flere borgere er nu blevet bevidste om, at kroppen sagtens kan bruges trods skavanker, og faktisk er det sjovt at være i gang. Andre har udviklet deres personlige og sociale kompetencer og lært, at nye netværk er mulige at finde, når man tør at prøve."

Hånd og bold for borgere med demens

Odsherred Kommune og FK Odsherred

I håndboldklubben FK Odsherred har Håndboldfitness været et etableret træningstilbud i flere år. Her nyder medlemmerne godt af sjov motion og fællesskabet i klubben. 

Den lokale Håndboldfitness-træner arbejder til hverdag med borgere med demens i kommunen. Charlotte Grøndal syntes, at de borgere skulle opleve den samme glæde og det samme fællesskab som klubbens medlemmer. Derfor bruger hun principperne fra Håndboldfitness 60+ og den bløde bold i den fysiske træning for borgerne en gang om ugen.

Charlotte fortæller: "Det gør en stor forskel socialt for borgerne at komme til en aktivitet, der er tilpasset dem. Jeg kan tydeligt se en fysisk forbedring hos deltagerne, selv om de ikke nødvendigvis selv kan give udtryk for den. På trods af at det ikke er tidligere håndbolspillere, så er det smaddergodt at få leget den fysiske aktivitet ind med bolden." 

Træningerne består af balance-, styrke- og koordinationstræning med bolden som redskab samt tilpassede håndboldspil med blød bold uden fysisk kontakt. Det hele sluttes af med en kop kaffe og en snak om stort og små i fællesskab. Håndboldklubben stiller remedier og faciliteter til rådighed, mens at træningen bliver varetaget af en kommunal medarbejder.

Har jeres kommune tilbud, hvor den bløde bold og principperne fra Håndboldfitness og Five-a-side Håndbold kan indtænkes, så står vi klar til at tænke med. 

60+'ere er vilde med håndbold på små baner

Frederiksberg Senior Motion og Frederiksberg kommune


Frederiksberg Senior Motion var på udkig efter holdspil, som kunne gøre deres tilbud i foreningen mere alsidige. Frederiksberg Kommune er visionskommune i Bevæg dig for livet, og i forbindelse med et samarbejde mellem fodbold, floorball og håndbold så idrætsforeningen en mulighed for at tilbyde både håndbold, floorball og andre boldspil to dage om ugen i to timer. Karina Jacobsgaard, idrætskonsulent i Frederiksberg Idræts-Union fortæller om tilbuddet:

"Alle foreningens holdspil har været med til først at skabe og dernæst styrke det sociale sammenhold i Frederiksberg Senior Motion. De medlemmer, der er med på holdene floorball, håndbold, volleyball og lign. er også dem, der sidder og hygger sig med en øl eller kop kaffe i caféen efterfølgende. En anden positiv effekt af boldspillene har været, at dem, der deltager, er gået fra ”kun” at kunne gå rundt på banen til efter blot et par måneder at løbe rundt efter bolden. Det er så dejligt at se hvordan boldspil og konkurrence kan være med til at øge motionsniveauet for seniorerne. De glemmer helt, hvor meget de egentlig løber, når de går efter bolden."

Frederiksberg Senior Motion startede med Håndboldfitness ved hjælp af træningsmaterialer og besøg af en konsulent fra Bevæg dig for livet - Håndbold.

Find træningsmaterialerne via dette link.

Samarbejde med Diabetesforeningen

Håndboldfitness for mennesker med kroniske sygdomme startede i april 2019 og slutter i juni i Holstebro kommune. Herefter evaluerer vi tilbuddet og starter op igen til august. 

Skive Jobcenter sætter gang i håndbolden

I Skive har jobcenteret startet et initiativ, der skal give netværk og selvtillid til langtidsledige.

Bløde bolde og borgere med demens

I Odsherred kommune har en sundhedsfaglig medarbejder indført den bløde håndbold i træningen af borgere med demens.

Blød håndbold som en del af senioridræt på Frederiksberg

Frederiksberg Senioridræt er en forening, der er startet med støtte fra Frederiksberg Kommune. Håndbold med bløde bolde blev hurtigt en del af tilbuddet i foreningen.